NaslovnaEko kalendar23. mart – Svetski dan meteorologije

23. mart – Svetski dan meteorologije

648
0

Meteorologija je nauka koja proučava atmosferu i sve procese koji se u njoj dešavaju. Mnogi je nazivaju i naukom o vremenu. Svetski dan meteorologije se obeležava svakog 23. marta od 1961. godine, jer je na taj datum 1950. godine osnovana je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Bez podataka koje je prikupila Svetska meteorološka organizacija, bilo bi nemoguće dobiti precizne dnevne vremenske prognoze na osnovu kojih većina ljudi planira ceo svoj dan – od toga kako da se oblače do onoga šta treba uraditi u toku dana. Podaci koje sakuplja ova organizacija, ne odnose se samo na vremensku prognozu, već otkrivaju i prate promene klime, tj. sve one parametre koje je potrebno da znamo da bismo sagledali širu sliku. Osim toga prate nastanak, razvoj i posledice prirodnih nepogoda i svojim informacijama smanjuju negativan uticaj istih bilo predlogom evakuacije ili bar neophodne pripreme za nepogodu.

U Srbiji je državna meteorološka služba osnovana 1888. godine, ali su redovna merenja započela ranije, još 01.01.1848. godine, kada je profesor Vladimir Jakšić na svom imanju na Senjaku počeo da meri temperaturu i vlažnost vazduha, količinu padavina, brzinu i pravac vetra i vazdušni pritisak. Profesor Jakšić je za sobom ostavio i dragocene podatke o kolebanju vodostoja na Savi.

Već 1857. godine Srbija je imala 27 organizovanih meteoroloških stanica što je u to doba predstavljalo najgušću mrežu u Evropi.
U avgustu 1902. godine počinje međunarodna razmena šifrovanih podataka i izrada vremenskih prognoza, koje su se od 1912. redovno objavljivale u listu Politika. Od velikih naučnika koji su ostavili trag u oblasti meteorologije u Srbiji svakako moramo pomenuti akademika Pavla Vujevića, koji je početkom 20. veka bio upravnik Beogradske opservatorije i akademika Milutina Milankovića, svetski priznatog naučnika koji je definisao teoriju ledenih doba.

Naša meteorološka služba bila je od osnivanja član i Međunarodne meteorološke organizacije (IMO) i jedan od osnivača njenog naslednika – Svetske meteorološke  organizacije (WMO). Predstavnici tadašnjeg Saveznog hidrometeorološkog zavoda (koji je 2003. godine prerastao u Republički hidrometeorološki zavod) potpisnici su Konvencije o osnivanju Svetske meteorološke organizacije koja je na snagu stupila 23. marta 1950. godine.

Meteorolozi, iako se nekada ljutimo zbog nenajavljenog pljuska koji nam pokvari planove, zaslužuju veliko priznanje, jer bez njihovih podataka, analiza i prognoza svaki topao dan bio bi „najtopliji ikada”, svaka zima „najduža ikada” i ne bismo znali kada je najbolje da planiramo svečanosti na otvorenom.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime