Насловна Еко календар Међународни дан напуштених животиња

Међународни дан напуштених животиња

1792
0
Време читања: 3 минута

Према подацима ESDAW (european society of dog and animal welfare) око 600 милиона припадника популације паса и мачака живи на улици поред четвртог априла међународног дана напуштених животиља холандски активисти су одлучили да напуштеним животињама посвете још један дан у години. Одлучено је да се и сваке треће суботе у августу посвети дан крзнатим луталицама. 

Ове године 21. августа мислимо на незбринуте животиње. Овај дан се обележава од 1992. године. Нажалост, то су само два дана годишње када се малим скитницама посвећује пажња, а циљ им је подизање свести о великом броју напуштених животиња који свакодневно расте. Свакодневни призори паса и мачака луталица који дахћу у хладовини или претурају по отпацима постао је уобичајена ствар. 

Неодговорно понашање власника доводи до тешког и мучног живота на улици великог броја ових животиња. Често можда чујемо Љубав која се купује“. А шта се догађа када љубав прође? Када разиграна јутра постану обавеза, скупљање длака напорно, а помисао да вас љубимац чека код куће или у стану уместо радости доноси напор? Када дође крај љубави, нежељени љубимци често заврше на улици на другом делу града, поред неког шумарка у околностима на које нису навикли. Остају гладни и без крова над главом, без неге у условима који су тешки за преживљавање. Кућни љубимци препуштени сами себи у њима неприродном окружењу морају да се прилагођавају другим условима и животињама како би преживели. 

Брига о животињи изискује исту количину пажње и посвећености као и брига о човеку, нарочито пошто животиње не могу да говоре у своје име, нађу посао или затраже помоћ. Обавеза сваког власника је да медицински збрине свог љубимца, нахрани га и посвети му довољно пажње, како би животиња била здрава и срећна. У циљу заштите ових животиња и смањења броја луталица донето је више закона на основу којих се одређују права, обавезе и одговорности власника животиња зарад добробити животиња. У закону о добробити животиња наше земље постоји осамдесет девет чланова који регулишу права животиња у више сфера. У Европи се примењује Заједничка европска конвенција о заштити кућних љубимаца која је донета у Стразбуру 1987. године, а ратификована у Србији 2010 године. 

Поред Конвенције и других законских мера, ми се и даље сусрећемо са немарним односом према животињама и све већим бројем напуштених љубимаца. Како би се ово спречило, потребно је да се подигне свест о обавезама власника, важности стерилизације и степену одговорности који је на људима, од стерилизације до удомљавања уместо куповине. Постоје организације и портали на којима се можете информисати о могућностима које сви имамо да помогнемо напуштеним животињама, о томе како да усвојите неку или да боље бринете о љубимцима које већ имате. Неке од организација можемо пронаћи на друштвеним мрежама, попут Банке хране за напуштене животиње, Мачкарење, Удоми не купуј и многих других. Битно је споменути да Ветерина Београд врши бесплатну стерилизацију и чиповање паса и мачака, а у последње време Dog rescue shelter Mladenovac чини заиста много како би помогао занемареним и напуштеним животињама ван насељених места. 

Свако од нас може помоћи овим крзненим луталицама бригом о свом љубимцу ако га поседује, удомљавањем или бригом о некој напуштеној животињи док не пронађе дом, донацијама и волонтирањем у некој од организација које се баве заштитом животиња. Заједно можемо помоћи смањењу броја луталица, подизању квалитета живота напуштених животиња и крајњем циљу удомљавања истих у брижан дом пун љубави. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име