Насловна Активизам и едукација 27. фебруар – Светски дан невладиних организација

27. фебруар – Светски дан невладиних организација

2468
0
Време читања: 4 минута

Шта је невладина организација?

Термин невладина организација је први пут настао у САД 1945. године. Означава било коју организацију независну од утицаја владе. Други услов је да организација не остварује профит због чега се користи и назив непрофитна организација. НВО је заправо неформалан назив за организације цивилног друштва (ОЦД).

Шта кажу бројке?

У свету тренутно постоји преко 10 милиона оваквих организација. Неке су мале и локалне, неке су веома развијене и светски познате. Сигурно сте сви чули за WWF или Црвени крст. У Србији је регистровано преко 20 000 ОЦД, а међу њима су вам можда познати Млади истраживачи Србије, Друштво за заштиту и проучавање птица СрбијеЦентар за права детета, Станиште, Виктимолошко друштво Србије, Инжењери заштите животне средине и многи други, а међу њима је и наша Екогенеза.

Највећа ОЦД на свету према броју запослених је BRAC. Ова организација већ 4 године за редом осваја прво место на листи коју објављује NGO Advisor, независна медијска организација из Женеве. Листа се формира праћењем више квалитета: креативности и иновативности, наравно, али и начина управљања, одрживоти и транспарентности.

BRAC је организација основана у Бангладешу пре 47 година са циљем борбе против сиромаштва, насиља и климатских промена а за толеранцију и једнакост. 1991. године ова организација је основала и истоимени универзитет. Тренутно своју делатност обављају у још 10 земаља поред Бангладеша.

Још неке од најпознатијих и најутицајнијих ОЦД су:

 • Wikimedia foundation – основана 2003. године са циљем стварања бесплатних јавно доступних садржаја;
 • Foundation for Environmental Education – мисија едукације грађана ради заштите животне средине;
 • CERES – основана 1989. која отварује утицај само у САД с циљем стварања одрживе глобалне економије;
 • Partners in Health – основана 1987. са циљем увођења модерних медицинских достигнућа у угрожене области;
 • CARE International – основана 1945. и представља једну од најстаријих и највећих ОЦД са фокусом на глобално сиромаштво;
 • Cure Violence – основана 2000. са циљем смањења и спречавања насиља;
 • Mercy Corps – основана 1979. с фокусом на политичке немире, економске кризе, несреће, конфликте и др;
 • Doctors without borders – основана 1971. са циљем обезбеђивања медицинске помоћи у областима захваћеним ендемичним болестима или ратом.

Зашто посебан дан за ОЦД?

Данас се у свету обележава Светски дан невладиних организација. Ово је дан када славимо улогу организација цивилног друштва у борби за основна људска права, демократију и одрживи развој за све. Данас славимо њихову храброст, одлучност и издржљивост у стварању бољег сутра за целокупно људско друштво.

Свакодневно се могу уочити покушаји спречавања ОЦД да остваре своје циљеве. Због тога је значајно бранити и промовисати сигурна места где ове организације могу да раде без страха од произвољног притварања, прогона или санкција.

27. фебруар је предложен за Светски дан невладиних организација 2010. године током одржавања IX Форума ОЦД Балтичког мора од стране Савета балтичких земаља. Датум је озваничен 2012. године на X Форуму ОЦД Балтичког мора који је одржан у Берлину.

Догађај је први пут организован 2014. године у Финској, Хелсинкију од стране Министарства спољних послова Финске уз присуство представника УН, УНЕСКО и ЕУ.

Наредних година видљивост догађаја је знаћајно порасла у свету, а најпопуларнији је у Пакистану, Авганистану, Сејшелима и земљама Јужне Азије. До 2018. године овај дан је прихватило 86 земаља на 6 континената (највише у Европи, Азији и Африци).

Глобални циљ овог дана је:

 • истаћи значај и постигнућа ОЦД из свих сектора;
 • омогућити грађанима и приватним секторима да сазнају више о делатностима које ОЦД обављају на локалним, националним и међународним нивоима;
 • створити платформу за размену искуства међу различитим ОЦД и решавање проблема који су део њиховог посла.

Универзални концепти Светског дана ОЦД су Прослављање, Комеморација и Колаборација. Ви можете учествовати тако што ћете проширити вест, учествовати у организацији догађаја на локалном нивоу или учествовати у прикупљању донација. Статистика показује да 80% људи на свету сматра да је много лакше учествовати у позитивним друштвеним променама уз помоћ ОЦД. Ја се потпуно слажем. Свакако верујем да је свако од вас некада био члан/волонтер неке ОЦД или макар желео да буде, стога вам желим срећан 27. фебруар! 🙂

Преузето са festivaltime.in


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име