NaslovnaSvet oko nasVoda8. jun – Svetski dan okeana

8. jun – Svetski dan okeana

619
0

Ideja da se zajednički oda počast okeanu i da se podigne svest o njegovoj ulozi u našim životima i načinima na koje ga možemo zaštiti prvi put se pojavila na samitu u Rio de Žaneiru 1992. godine, a tek 2008. godine u decembru Generalna skupština UN je 8. jun proglasila Svetskim danom okeana. 

Ovogodišnji moto proslave je „Zajedno možemo zaštititi naš dom”, a cilj je obezbediti da do 2030. godine minimum 30% okeana bude obuhvaćeno mrežom područja visoke zaštite. Trenutno je zaštićeno samo 4% okeana. Zvanična tema Svetskog dana okeana 2020. godine je „Inovacije za održivi okean”.  

Konferencija o okeanu, koja je trebalo da se održi ovog meseca u Lisabonu, u Portugaliji, odložena je zbog pandemije, a novi datum još nije saopšten. Ono što je sigurno, pandemija neće pomeriti početak Decenije okeanologije za održivi razvoj (2021-2030) što je jedinstvena prilika da se okeanska naučna zajednica uključi u postizanje ciljeva održivog razvoja – globalno, regionalno i lokalno. To će ojačati međunarodnu saradnju radi razvoja naučnih istraživanja i inovativnih tehnologija koje mogu povezati okeanologiju sa potrebama društva.

Značaj okeana je nemerljiv, čak i za nas koji ne živimo na njegovim obalama. Fitoplankton obezbeđuje većinu kiseonika koji udišemo i to bi mogao biti dovoljan razlog za brigu o okeanu, ali on nam pruža čak i mnogo više od toga – reguliše klimu, obezbeđuje nam hranu i lekove, ali nam daje i onu radost brčkanja na plaži i onaj opuštajući zvuk talasa. 

Danas će se širom sveta čistiti plaže, a u sakupljenom otpadu biće najzastupljeniji: pikavci, razni omoti i kesice od hrane, plastične flašice, čepovi za flašice, plastične slamčice i plastične kese. To je ono što ostaje isključivo iza naše vrste, a ugrožava nebrojeno vrsta i zajednica. 

Ovogodišnji moto proslave nas podseća da je zajedničko delovanje rešenje, naučnici će se baviti inovacijama, donosioci odluka neka stave pod zaštitu područja, a mi možemo svoje navike staviti u službu sopstvene budućnosti i budućnosti okeana – kolevke života.  

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime