Насловна Свет око нас Вода 8. јун – Светски дан океана

8. јун – Светски дан океана

2905
0
Време читања: 2 минута

Идеја да се заједнички ода почаст океану и да се подигне свест о његовој улози у нашим животима и начинима на које га можемо заштити први пут се појавила на самиту у Рио де Жанеиру 1992. године, а тек 2008. године у децембру Генерална скупштина УН је 8. јун прогласила Светским даном океана. 

Овогодишњи мото прославе је „Заједно можемо заштитити наш дом”, а циљ је обезбедити да до 2030. године минимум 30% океана буде обухваћено мрежом подручја високе заштите. Тренутно је заштићено само 4% океана. Званична тема Светског дана океана 2020. године је „Иновације за одрживи океан”.  

Конференција о океану, која је требало да се одржи овог месеца у Лисабону, у Португалији, одложена је због пандемије, а нови датум још није саопштен. Оно што је сигурно, пандемија неће померити почетак Деценије океанологије за одрживи развој (2021-2030) што је јединствена прилика да се океанска научна заједница укључи у постизање циљева одрживог развоја – глобално, регионално и локално. То ће ојачати међународну сарадњу ради развоја научних истраживања и иновативних технологија које могу повезати океанологију са потребама друштва.

Значај океана је немерљив, чак и за нас који не живимо на његовим обалама. Фитопланктон обезбеђује већину кисеоника који удишемо и то би могао бити довољан разлог за бригу о океану, али он нам пружа чак и много више од тога – регулише климу, обезбеђује нам храну и лекове, али нам даје и ону радост брчкања на плажи и онај опуштајући звук таласа. 

Данас ће се широм света чистити плаже, а у сакупљеном отпаду биће најзаступљенији: пикавци, разни омоти и кесице од хране, пластичне флашице, чепови за флашице, пластичне сламчице и пластичне кесе. То је оно што остаје искључиво иза наше врсте, а угрожава небројено врста и заједница. 

Овогодишњи мото прославе нас подсећа да је заједничко деловање решење, научници ће се бавити иновацијама, доносиоци одлука нека ставе под заштиту подручја, а ми можемо своје навике ставити у службу сопствене будућности и будућности океана – колевке живота.  

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име