Насловна Живи свет Биљке 16. април – Дан орхидеја

16. април – Дан орхидеја

1885
1
Време читања: 4 минута

Виђали сте их уоквирене прозорима, заносне и достојанствене. Иако нису једноставне за кућни узгој, вредне су сваког погледа пролазника и пажње љубитеља цвећа. Овај дан је посвећен орхидејама “краљицама цвећа”, стога смо вам припремили пар занимљивости о њима.. 

Усколисни каћун (Dactylorhiza incarnata)
Извор: http://www.dk-orkideer.dk/

Латински назив ове фамиилије је Orchidaceae или једноставније орхидеја. Познато је око 25.000 врста орхидеје, што је скоро четири пута више од броја врста птица или четири пута више од броја врста сисара на Земљи. Oрхидеје су настаниле скоро свако станиште на планети, сем поларних и пустињаких предеа. Можемо их наћи у пустињи, на планини или у тропској шуми. Код нас је позната једна врста орхидеје под називом усколисни каћун (Dactylorhiza incarnata). Живи у мочварама и ливадама и налази се у Црвеној књизи флоре Србије као крајње угрожени таксон. 

Орхидеје су највећа фамилија скривеносеменица на планети. Цветови орхидеје су у потпуности симетрични. 

Орхидејама треба око 5 до 7 година да би процветале након ницања, тако да су биљке које се продају у цвећарама старе дужи низ година. Семе орхидеја је веома мало (дужине од 0,35 до 1,50 мм), у облику вретена са отвором на зашиљеном крају. Ово је дугоживећа биљка: уколико се негује како треба у кућним условима, врло је вероватно да ће надживети укућане јер може да живи и до 100 година. Овај заносни цвет има две животне фазе:

• Фаза интензивног раста представља фазу током које орхидеја цвета и тада јој је потребна интензивна нега. Током ове фазе прво долази до раста вегетативних делова биљке (корена, стабла и листа), а затим и до цветања.

• Фаза мировања је фаза без цветања, а може трајати од неколико недеља до неколико месеци, у зависности од врсте. Фаза мировања се углавном јавља од јесени до пролећа и тада орхидеја не захтева интензивну негу, њене потребе су минималне.

Најмања орхидеја је дуга око 2 милиметра, док је највећи примерак тежак неколико стотина килограма.

Ако нисте знали одакле потиче укус ваниле, потиче управо од орхидеје. Ванила орхидеја (Vanilla planifolia) је једина врста орхидеје која се узгаја ради коришћења плода. Налик је виновој лози јер расте као пузавица. Цвет ванила орхидеје има животни век од 24 часа, док сама биљка цвета један до два месеца.

Махуна, Извор: https://i.pinimg.com/; Цвет ванила орхидеје, Извор: https://www.thespruce.com/

Мајмун орхидеја или мајмунолика дракула (Dracula simia) је веома ретка биљка коју можете угледати једино уколико имате прилику да посетите шуме Перуа и југоисточног Еквадора и то на надморским висинама већим од 1000 метара. Ове биљке су добиле назив према упечатљивом изгледу цветова. Назив је добила због два крунична листића (латице) који подсећају на вампирске очњаке, а Simia (лат. simia – мајмун) због сличности цвета са лицем мајмуна. Цвет ове врсте орхидеје има мирисну ноту поморанџе.

Dracula simia, Извор: https://www.orchidsplus.com/; Dracula benedictii, Извор:https://www.naturepl.com/

Oncidium или орхидеја плесачица; Phalaenopsis, познатија као мољац орхидеја
Извори: https://www.countryliving.com/

Орхидеја „дамска папуча“ (Paphiopedilum), због својих спојених латица подсећа на балетанку
Извор: https://upload.wikimedia.org/
Пчелолика орхидеја (Ophrys apifera) је подмукла мимика где орхидејине латице личе на пчелу, с тога мужјак пчеле мислећи да се пари у ствари опрашује орхидеју
Извор: https://d3jf2jipiivcgq.cloudfront.net/

За орхидеју није потребно да буде посађена директно у земљу јер може живети на дрвету. Орхидеја живи у симбиози са гљивама. Уколико сте заљубљеник у заносне цветове ове биљке, можете их гајити у кућним условима, тако што ћете је посадити у супстрат од маховине, коре дрвета, лишћа и другог корења, али у провидној саксији како би корење имало контакт са Сунчевом светлошћу јер и оно врши фотосинтезу. 

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име