Насловна Еко календар 16. март – Дан џиновских пандa

16. март – Дан џиновских пандa

10809
1
Време читања: 4 минута

Данас прослављамо дан једне од најпознатијих и највољенијих животиња – џиновске панде. Ове мекане, крзнене животиње су симбол Кине, али и организације WWF за коју сте сигурно чули. Такође је интересантно да су због њиховог црно-белог тела многи кинески филозофи сматрали да панде представљају јин и јанг симбол. Панде су међу првим животињама за које је спроведен детаљан (и успешан) план конзервације, због чега их често посматрамо као симбол угрожености и пример како бисмо требали да се односимо према угроженим врстама. Све нас је обрадовала лепа вест 2016. године, када смо сазнали да панде више не припадају категорији угрожених животиња, већ рањивих (IUCN). Овај податак, међутим, не мења чињеницу да се ове животиње из фамилије медведа и даље суочавају са бројним проблемима.

Тренутно у дивљини има нешто више од 1800 панда и још око 100 у зоолошким вртовима широм света. Разлози за малу бројност су у вези са деловањем људи: лов ради крзна (иако је то кажњиво у Кини), уништавање станишта ради градње, фрагментација станишта изградњом путева или сађење комерцијално исплативијих биљака уместо бамбуса. Постоји само једна рецентна врста из рода Ailuropoda и називамо је џиновска панда, а често и само панда (Ailuropoda melanoleuca). Данас ова врста нема блиских сродника и сматра се живим фосилом.

Још један разлог за угроженост панда је ниска стопа наталитета. Женке панде су фертилне само 2 или 3 дана годишње, што објашњава мали број потомака у дивљини. У зоолошким вртовима и резерватима се може поспешити парење и повећати број потомака, али је за панде у дивљини очување станишта кључан фактор у конзервацији. Очување бамбусових шума је због тога приоритет. Прекид ових шума, на пример путевима, не само да ограничава количину доступног бамбуса, већ и онемогућава да се панде које се нађу с различитих страна пута сусретну ради парења. С обзиром на то да су ове животиње склоне солитарном животу, сем кад је сезона парења, јасно нам је колико је ово за њих ограничавајући фактор.

Женка панде рађа једно до два младунца који теже деветстоти део њене тежине (женка је тешка око 100кг, а младунче око 100г). По рођењу су слепи и не могу да стоје на ногама. Потпуно су зависни од мајке током прва два месеца живота и сисају изузетно често и дуго. Панде у дивљини живе 15 до 20 година, али у зоолошком врту могу живети и доста дуже, па је тако најстарија панда живела 38 година. За разлику од других чланова фамилије медведа, оне не падају у зимски сан. Без обзира што велики део дана проводе спавајући и што живе у планинским пределима, исхрана панда, заснована на бамбусу, им не омогућава да створе залихе масти потребне за хибернацију. Већина панда се веома добро пење по дрвећу без обзира на своју величину.

Имају чврсте и оштре канџе које им помажу, али користе и једну специфичну технику. Наиме, панде користе своју велику главу да се придрже за дрво, ослањају је на бочну страну дрвета и тако се помажу док померају задње ноге, тако да можемо рећи да користе главу као додатну ногу. Ово је јединствен пример оваквог пењања у животињском свету. Неке панде, међутим, никада не науче ову технику и не умеју да се пењу (што представља ману у дивљини, па их предатори лакше лове). Панде вешто једу бамбус захваљујући томе што, поред пет прстију, имају и „лажни палац“. Он је заправо необично израсла кост зглоба и представља специфичну прилагођеност панди на исхрану која се састоји скоро искључиво од бамбуса.

Ове животиње су веома стидљиве и тешко прихватају људе, али једном када се зближе веома воле игру и загрљаје. Јако су разигране, паметне и радознале. Панде у дивљини, или оне које нису од почетка навикнуте на присуство других панда, никако не воле да буду у друштву и често су склоне конфликтима.

Како бисте прославили овај дан, можете да донирате новац некој организацији која се бави заштитом панда или погледате неки документарац о њима (предлажем Pandas из 2018.). Такође, уколико некад одлучите да се придружите такозваном панда туризму и обиђете њихова станишта у дивљини и резервате, водите рачуна да изаберете поуздану агенцију која води рачуна о поштовању потреба панда, послује етички и промовише еко-туризам.

Извор:
https://www.worldwildlife.org/species/giant-panda

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име