Насловна Еко календар 24. мај – Европски дан паркова

24. мај – Европски дан паркова

4164
0
Време читања: 3 минута

Прослављање Европског дана паркова који представља комеморативни дан заштићених подручја широм Европе покренула је  1999. године Федерација EUROPARC, док се у Србији овај дан обележава од 2001. године. EUROPARC је мрежа за природне и културне баштине која ради на томе да побољша управљање заштићеним подручјима у Европи кроз међународну сарадњу, размену искуства и идеја, као и утицај на политику. Сваке године 24. маја чланови федерације EUROPARC организују различите активности како би скренули пажњу на значај и предност постојања свих наших заштићених подручја.

Европским даном паркова обележава се стварање првих националних паркова у Европи – скуп од девет паркова који су створени у Шведској 1909. године.

Србија има пет националних паркова и то су Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник, Тара и Шар-планина, и свих пет су укључени у EUROPARC. Ове паркове красе предели нестварне лепоте, разнолика флора и фауна, непроцењиви културни, историјски и природни споменици али и видиковци са којих се пружа поглед на нетакнуту природу. Више о  националним парковима Србије можете прочитати овде. Наравно и остатак света има фасцинантна природна богадства о којима ћемо говорити у наставку текста.

Grand Canyon, САД

Ово је један од најпознатијих националних паркова на свету. Велики кањон је током стотина година исклесала река Колорадо правећи невероватне пределе. Он спада у једно од природних светских чуда, а такође је и под заштитом UNESCO-а. Сваке године огроман број туриста посети ово чудо природе како би уживали у нестварно лепом погледу или камповали поред реке.

Arches, САД

Овај парк карактеристичан је по бројним каменим ступовима различитих облика и величина. Око 200 камених лукова који премошћују ове ступове краси Arches, а један од њих представља најдужи камени мост на свету Landscape Arch са дужином од невероватних 100 метара.

Галапагоска острва, Еквадор

Најпознатија и најлепша острва на свету управо чини скуп од 14 већих вулканских и бројних мањих острва Галапагоса. На овим острвима живе бројне занимљиве врсте животиња као што су игуане, корњаче, пингвини, албатроси… Галапагоска острва позната су и по томе што је Чарлс Дарвин управо на њима нашао инспирацију за своју теорију еволуције.

Плитвичка језера, Хрватска

Да се и наше комшијске земље имају чиме похвалити показује национани парк Плитвичка језера у Хрватској који карактерише више од 16 језера невероватно бистре воде и нетакнута шумска вегетација. Због геолошке подлоге језера су подељена на Горња и Доња где су Горња језера пространија и са блажим обалама у односу на Доња.

Само посматрање фотографија ових природних лепота одузима дах док је доживљај посетити их уживо нешто потпуно очаравајуће. Зато ћете се сложити да ови, али и сви остали национални паркови, са пуним правом заслужују да остану очувани, и баш то је разлог да им данас посветимо дан.

Извори:
https://www.europarc.org/
https://cairngorms.co.uk/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име