Насловна Еко календар 22. април – Дан планете Земље

22. април – Дан планете Земље

3858
0
Време читања: 3 минута

Пре тачно 50 година, 22. априла 1970. први пут је обележен Дан планете Земље. Његово обележавање започето је захваљујући екологу и тадашњем сенатору Сједињених Америчких Држава, Гејлорду Нелсону.

Око 20 милиона Американаца тог дана било је на улицама и на различите начине је обележавало Дан планете Земље. Иако је Нелсон ове демонстрације сматрао јавним часом, подучавањем нације о еколошким проблемима на планети, он је постао много више од тога. Грађани су чистили улице, садили дрвеће и на различите начине показивали да им је овај догађај покренуо лавину еколошких промена, а неки од закона у САД, као што је Закон о чистом ваздуху, били су измењени и допуњени. 

https://lh4.googleusercontent.com/7oLnMOX3_GvKl2nFiHRjuqRDQHUm_quEb0avXq2DHLKB2IXeWxTxzWwS0PZCah_BeqpAhi0y1V7X4yLx0K3ZzvxZVQru0Gs0M8yqMF7NEtkefliptjsV0PV5g_BNqRjL2wc_49Fi-_dhhcKq5Q
Улице Њујорка, Дан планете Земље 1970
Извор: Earthday.org

Данас, Дан планете Земље обележава се у преко 150 држава и представља највећу грађанску акцију на свету. Овогодишња тема јесу климатске промене и сви догађаји у вези са овим даном први пут у историји ће се спроводити онлајн

Који су то проблеми са којима се наша планета сусреће? Одговора на ово питање има много, а оно што је јасно јесте да су људи главни кривци за њихово настајање. Загађен ваздух, вода, земљиште, изумирање животињских и биљних врста и климатске промене само су неки од проблема са којима се Земља суочава. Сви ови проблеми настали су као последица индустријализације, повећања броја становника на Земљи, повећане потрошње енергије, претераног коришћења природних ресурса, итд. 

Ипак, многи људи који су постали свесни алармантне ситуације окрећу се, или боље рећи враћају се природи и боре се за њу. Ту су многобројне организације које организују протесте, образују и информишу друге, боре се за права животиња, за чистију и здравију планету Земљу. Један такав пример је млада шведска активисткиња Грета Тунберг која је својим протестом покренула читаву планету и подстакла људе на климатске протесте широм света. Оно што заправо треба да се деси јесте да и светске силе и велике компаније почну да размишљају на тај начин и да уместо новца и моћи као циљ поставе опстанак планете, јер смо дошли до тачке када се тај опстанак доводи у питање.

Тема Дана планете Земље 2020 – Климатске промене 

Сви смо чули за гасове стаклене баште, а њихова концентрација у атмосфери се још од периода индустријализације константно повећава, самим тим расте и глобална температура планете. Пораст температуре узрокује проблеме као што су поплаве, суше, пожари, измурање појединих биљних и животињских врста, а опстанак свих нас се доводи у питање. Прошле године свет су обишле потресне слике великог белог медведа, ове године су то слике пожара у Аустралији, а ми се питамо шта је следеће? Климатске промене нису тема само данашњег дана, оне окупирају светску јавност већ дуже време као један од највећих проблема, али и изазова са којима се сусрела људска врста. Посебна пажња почела је да се придаје климатским променама деведесетих година прошлог века. На заседању Оквирне конвенције Уједињених нација о климатским променама (UNFCCC), донесен је прво Кјото протокол 1997. године, а потом и Париски споразум, 2015. године. Париски споразум потписале су све чланице UNFCCC-a, али 2017. године је председник САД-а објавио да ће Америка напустити Париски споразум. Циљ овог споразума је да се глобална просечна температура не повећава изнад 2 °C у односу на прединдустријски период, а сумирање резулатата споразума требало би да буде ове године.Србија је потписница Париског споразума, а када говоримо о нашој држави у контексту климатских промена, поменућемо да је током 2019. године забележена најтоплија јесен икада, а током 8 месеци годишње забележене су температуре изнад просечних вредности. 

Овај дан је ту да нас подсети да сваког дана треба да мислимо о планети Земљи и да будемо свесни да наша дела имају последице, а да је ово једини дом који имамо ми, али и генерације које тек долазе и које ће дочекати последице наших дела. Оно што сваки појединац може да уради јесте на првом месту едукација, затим смањење пластичног отпада, одабир еколошких превозних средстава, рециклажа… предлога је много.

Шта сте ви урадили за добробит наше планете? Поделите своје еколошке одлуке са нама, а можда је данас прави дан да начините значајан корак за бољу будућност Земље!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име