Насловна Еко календар 11. децембар – Међународни дан планина

11. децембар – Међународни дан планина

6042
0
Време читања: 2 минута

Међународни дан планина почео је да се обележава 2002. године, а одлуку да се започне са његовим обележавањем донела је Генерална скупштина Уједињених нација. Међутим, још 1992. било је речи о томе у документу „Управљање крхким екосистемима: oдрживи развој планина“ (Managing Fragile Ecosystems: Sustainable Mountain Development) и од тада се обраћало више пажње на планине и њихов значај, што је довело до доношења одлуке 2002. године. Овогодишњи слоган Међународног дана планина гласи „Биодиверзитет планина“ (Mountain biodiversity).

Свима прија одлазак на планине и уживање у свежем ваздуху, природи или у зимским чаролијама. Међутим, док некима од нас представљају одлично место за одмор, планине многима представљају место за живот, а када кажем многима, говорим о милијарди људи на нашој планети. Нажалост, то је углавном сиромашно становништво које се свакодневно бори са природним непогодама које су све чешће на планинама. Климатске промене и глобално загревање због којих долази до отапања глечера, као и превелика употреба ресурса су највећи проблеми са којима се планине суочавају.

Изузев великог броја људи којима су планине дом, оне предстаљају четвртину површине Земље и станиште четвртини биљних и животињских врста. Такође, обезбеђују пијаћу воду за око 70% становника наше планете. Невероватне бројке, зар не? 

Село Заовине, планина Тара, извор: Serbia.com

Србија је богата планинама и заправо највећи део њене териоторије чине планине, а чак 15 планинских врхова прелази висину од 2000 метара. Многе од њих су успешно развиле туризам. Знамо да су Копаоник, Тара, Златибор и Стара планина светски познати туристички центри. Ту је још много планина чија природа је неоткривена и нетакнута, а ми препоручујемо да кренете са истраживањем и прошетате планинским путевима, уживате у свежем ваздуху и пробате традиционалну храну у неком од многих етно села. Осим што ћете засигурно уживати, помоћи ћете развој планинског и етно туризма у Србији.

Копаоник, извор: Serbia.com

Иако је важно да знамо начин настанка и врсте планина, као и који су највише врхови на свету, то ћемо ипак оставити учитељима и наставницима. Оно што ми можемо да урадимо за планине јесте да пре свега будемо свесни њиховог значаја и повећамо свест свих вас о томе. На сајту Oрганизације за храну и пољопривреду Уједињених нација (Food and Agriculture Organization of the United Nations) позивају да користимо ознаку #MountainsMatter за постављање фотографија на друштвене мреже. То може бити фотографија планине, неког нашег успона или дељење приче која говори о томе колико треба да поштујемо планине и људе који остају на њима. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име