Насловна Живи свет Биљке 10. јануар – Дан поштовања кућних биљака

10. јануар – Дан поштовања кућних биљака

2907
24
Време читања: 3 минута

Кућне биљке представљају лепу декорацију у нашем дому, а поред естетских, пружају нам и бројне друге бенефите. Зато је средина јануара савршено време да се, после новогодишње јелке и празника, прослави Дан поштовања кућних биљака. Зашто је овај празник важан и како да га прославите на најбољи могући начин, сазнајте у наставку овог текста.

Дан поштовања кућних биљака – како је почело?

10. јануар је дан када се oбележава Дан поштовања кућних биљака. Овај празник осмислио је Боб Метјуз (енг. Bob Matthews), власник и оперативац вебсајта Gardensnet.com. Идеја је била да се, после узбуђења око новогодишњих празника, људи посвете својим биљкама у кући, које постану често занемарене у овом празничном периоду. Овај дан је одличан да се подсетимо колико су наши кућни цимери важни и посебни, као и да им пружимо мало више пажње. 

Који су бенефити гајења кућних биљака?

  • Могу да побољшају квалитет ваздуха

Један он најочигледнијих позитивних ефеката је да биљке помоћу фотосинезе, као нуспроизвод стварају кисеоник. Уз светлосну енергију и воду, за овај процес потребан им је и угљен-диоксид, који ми издишемо. Можемо да кажемо да и биљке знају за рециклажу. 

Такође, могу да утичу на смањење загађивача у ваздуху. Иако нека истраживања оспоравају ефикасност кућних биљака у односу на пречишћиваче ваздуха, истраживање које је спровела NASA осамдесетих година (а касније је потврдила још једна студија) говоре да биљке утичу на смањење аерозагађења.

Ту није крај листе бенефита кућних биљака када је у питању наше окружење и здравље. Студија са Универзитета агрикултуре у Норвешкој указује на то да биљке поред кисеоника, производе и влажност ваздуха и смањују проблеме са сувом кожом и иритацијама очију, носа и грла. Неке биљке производе влажност више од других, а генерално важи правило да пустињске биљке (као што су кактуси и алое вера) стварају мање влажности него тропске (нпр. папрати или зелени љиљан).

  • Побољшавају концентрацију, продуктивност и креативност

Гајење биљака у затвореном простору, поред добробити везаних за околину и ваздух, доприносе и побољшању концентрације, пажње и креативности.

Према малој студији у којој је учествовало 23 испитаника, група учесника који је учила у просторијама са правим биљкама имала је већу концентрацију и пажњу него друге групе које су училе у учионицама са вештачким биљкама, фотографијама биљака или без биљака уопште.

Више различитих студија портврило је да продуктивност и креативност расту ако се ради у просторијама обогаћеним биљкама. Друга истраживања показују да је уз њихово присуство мањи број дана проведених у одсуству са посла због боловања и већа сатисфакција и посвећеност послу у природном окружењу. 

  • Имају терапеутско дејство и смањују ниво стреса

Нека истраживања показују да гајење и неговање биљака у затвореном простору може смањити физичке и психичке симптоме стреса. Особе које у својим канцеларијама гаје биље осећају се пријатније и смиреније. За оне који имају симптоме менталних поремећаја, као што су анксиозност и депресија, хортикултурална терапија показала се вишеструко корисном.

Како да се им се одужимо?

Данас је право време да се посветите свом зеленом цимеру који можда стрпљиво чека у неком углу собе да га приметите. Ево пар предлога како можете да му се одужите и проведете Дан поштовања кућних биљака:

  1. Проверите да ли вашим биљкама треба заливање или можда мало хране – компост је увек добар избор
  2. Ако не изгледају како би требало, истражите на који начин можете да их опоравите
  3. Немате кућне биљке – набавите их данас
  4. Дајте им имена – може бити забавно
  5. Причајте са њима – то им може помоћи да расту брже
  6. Пустите им музику – музика може позитивно утицати на развој биљака. Spotify има плејлисте за кућне биљке
  7. Купите нове саксије или украсите оне које имате
  8. Поклоните некоме биљку

Наши зелени компањони су тотално зависни он нас и неге коју им пружамо. Око неких врста је потребно више бриге, али постоје и оне које не траже много. Било да су захтевне или не, добијамо много заузврат. Ако немате ни једну биљку у кући или на послу, садa је време да је набавите! Посетите неки расадник и распитајте се која би вам највише одговарала и који услови су јој неопходни. Ако имате једну или више њих, пружите им посебан третман – заслужиле су!

24 КОМЕНТАРИ

  1. Postovana,
    procitao sam text u celosti i puno mi se svideo. Napisano je vrlo profesionalno,sa puno detalja i vrlo jasno !! Samo tako nastavite !!

  2. Draga Danka, Vas tekst mi se bas svideo, molila bih Vas da sto cesce pisete i ovako detaljno obradjujete svaku temu. Ovaj tekst je detaljno napisan i bas zbog toga mi se svideo. Veliki pozdrav.

  3. Danka prelep odnos prema prirodi. Podržavam i dopao mi se vas tekst. Samo tako nastavite i radujem se sta ce te nam sledeći put pisati i opisati. Pozdrav! 🍀

  4. Draga Danka, ovo mi se bas dopalo. Zaista covek ponekad zaboravi na svoje cveće. Super tekst. Detaljan i interesantan!
    SUPER! Veliki pozdra
    Sonja

    • Hvala Sonja! Ovo može da bude dobar podsetnik da se malo više posvetimo svojim kućnim biljkama. Drago mi je da Vam se tekst dopao. Veliki pozdrav!

  5. Баш добар текст који се поклапа са мојим виђењем кућних биљака, које не само да поштујем него и волим и уживам у њима. Предлоге сам прихватио, провера и остало. Захваљујем, јер нисам до сада знао да се овај дан обележава, али ћу од сада да га обележавам у календару.

    • Hvala puno! Dan poštovanja kućnih biljaka, kao i drugi slični mali praznici (o kojima je pisano i na Ekoblogu) su odličan način da se ponovo povežemo sa prirodom, svetom oko nas i otkrijemo nešto novo.

  6. Hvala, Danka, na ovim inspirisucim preporukama! Zaista sa biljkama mozemo da unapredimo energiju, kreativnost i prizovemo ljubav i prosperitet u dom. Vreme za negu biljaka je uvek dobro, a u ova vremena izuzetnih strepnji mozda je i neophodnost. Odlican clanak, hvala!

    • Hvala Vama, drago mi je da vam se svideo članak! Biljke zaista prave veliku razliku u našem domu i životu. Slažem se da su nam u ova vremena posebno potrebne.

  7. Draga Danka, oduševila di me ovim člankom. Tačno je, biljka traži ali mnogo daje, baš kako si napisala u tekstu.
    Podrzavam te da nastavis i dalje objavljuješ ovakve tekstove ili sa sličnom tematikom. Sigurna sam da će te mnogi zapratiti. Pozdrav i drećno kao što si mas usrećila.

    • Hvala puno Meri! Da, biljke nekad traže više pažnje, ali daju mnogo zauzvrat. Hvala na podršci, drago mi je da Vam se svideo članak.

  8. Поштована Данка
    Прочитао сам текст о суживоту биљака и нас,поштовалац сам флоре,али више као посматрач,Ваш текст отвара нови начин посматрања и промишљања о тихим пријетељима који не траже много,а дају нам раскош боја,мириса. . . Врло просветан такст.

  9. Jako mi se dopao tekst jer nas podseca da kucne biljke nisu samo ukras doma, vec i koliko su vazne za nase zdravlje. Korisno za stare i mlade ljubitelje cveca.
    Nadam se i da cete nas ubuduce obradovati novim tekstom.
    Srdacan pozdrav.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име