Насловна Еко календар 22. септембар – Дан поштовања слонова

22. септембар – Дан поштовања слонова

1003
0
Време читања: 5 минута

Највећи копнени сисар, уз то биљојед, краси тло Африке и Азије, а данас је управо слоновима посвећен дан. Да ли се слонови данас довољно поштују и чувају и шта све угрожава слонове – сложићемо се да су то веома тешка питања. За почетак, хајде да се упознамо са овим џиновима. 

Опште карактеристике слонова кроз занимљивости

Заштитни знак ових нежних и интелигентних џинова представљају кљове и сурла. Иако се данас сусрећемо са све ређим бројем слонова који поседују кљове, које су изузетно значајне јер помажу слоновима приликом копања у потрази за храном, приликом обележавања стабала и територије, а понекад и као одбрана од непријатеља. Када говоримо о кљовама, једна је увек доминантнија и чешће се користи, те је самим тим истрошенија и спуштенија у односу на другу. Сурла, која се састоји од чак сто хиљада мишића, има значајне улоге у свакодневној рутини слонова. Пре свега, она слоновима служи приликом хватања воде, дисања, али и оглашавања уколико је потребно. У зависности од врсте слона, могу држати у сурли и до десет литара воде. Уши слонова, по којима их разликујемо, имају један важан задатак. С обзиром на то да живе на подручјима топле климе попут савана у Африци, уши слоновима служе како би се расхладили.

Да ли сте знали да је кожа слона осетљива? Дебљина њихове коже је отприлике 2,5 центиметара, боја коже је сиве је боје. 

Како је кожа осетљива због јаког сунца и топле климе, слонови се редовно купају у блату. Слој блата који остане на њиховој кожи се брзо осуши, те служи као заштита од убода разних инсеката и опекотина. Тек рођени слонови имају црвенкасту длаку, а сазревањем длака постаје тамнија и све ређа. 

Где и како живе слонови?

На свету данас постоје три врсте слона: афрички, шумски афрички (који је проглашен за посебну врсту 2010. године) и азијски слон. Афрички слон (лат. Loxodonta africana) је у прошлости био распрострањен по читавом афричком континету, међутим данас је његова северна граница становања јужни део Судана. Од Судана према југу Африке живи на свим географским ширинама, али посебно у заштићеним подручјима националних паркова. Шумски слон (лат. Loxodonta cyclotis) је своје место пронашао у кишним шумама Африке, то јест око подручја Камеруна и Централноафричке Републике, док азијски слон (лат. Elephas maximus) насељава југоисточни део Азије. Слонови нису животиње које живе на једној територији – напротив, они су константно у покрету и у потрази за храном. Оно што дефинише њихово кретање јесте задржавање близу воде и блата. Како су стално у покрету, чак 16 сати дневно проведу хранећи се, а спавају стојећи у просеку до три сата

Слонови живе у групама које су сачињене од више породица, а младунци су у центру пажње јер им је на почетку живота потребна брига и највише се ослањају на мајке. Животни век слонова је око 70 година, а поред интелигенције, особина која се додатно истиче код њих јесте развијена емпатија.

Проблеми слонова – угроженост, рањивост, криволов и издржљивост околине

Први сусрет човека и слона у историји познат је из периода Пунских ратова када их је картагињански војсковођа Ханибал користио у ратне сврхе. Овај сусрет није био погодан за слонове, јер је већина изгубила живот приликом преласка преко хладних Алпа. Сваки наредни сусрет у будућноси за њих је био све тежи и болнији. Слон се на територији Азије се суочава са тешким условима за живот, користи се као радна снага и као туристичка атракција. Ниједан слон у свом природном окружењу не би дозволио да се неко пење на њега, те наведени тешки услови подразумевају и учење покорности. Техника дресуре под називом Phajaan подразумева одвајање и изолацију младунчета слона, везивање за дрво и ударање металним предметима. 

Најпознатија атракција на многим азијским дестинацијама је управо јахање слона. Да ли заправо можемо да замислимо колико је њима то тешко и какве све последице остају? Слон није предвиђен за јахање, иако може да поднесе терет до 150 килограма. У пракси се често носи више туриста уз то додатна потешкоћа јесу седишта која су изузетно тешка. Последице популарног јахања јесу оштећења кичменог стуба, као и иритације које могу довести до инфекција. 

Слон не сме носити оволики терет дуже од четири сата, али реалност је да се о томе не брине, те често долази до исцпрљености и дехидратације. 

Шри Ланка, величанствено место које краси невероватна природа, далеко је од идеалног место за слонове. Више од хиљаду слонова налази се у заробљеништву, а поред коришћења у туристичке сврхе они су приморани да марширају приликом локалних фестивала. Велики проблем десио се 2019. године када је угинуо чак 361 слон. Поред заступљеног криволова због кљова, све већа потражња за слоновом кожом огромна је претња за азијске слонове. Докази о овој трговини датирају средином деведесетих година у Кини, а данас се овакав вид криволова проширио на Камбоџу, Мјанмар и Вијетнам. Уз страшан бол који осећају, ове животиње пате и остају саме све до тренутка смрти. Криволов зарад коже није селективан као онај када су у питању кљове, овде су погођени сви: мужјаци, женке, али и младунци. У периоду од 2010. до 2018. године убијено је око 207 слонова само у Мјанмару. Минх Хоа, место у Вијетнаму, такође постаје предео који је изузетно опасан за слонове. Шумари су 2013. године наишли на потпуно одране слонове. Као једино решење за овај проблем многе државе почеле су да кажњавају починиоце. Многи слонови у Африци заштићени су у националним парковима и чине се да су ту сигруни и безбедни. Проблем који настаје је издржљивост околине. Крдо слонова на једној територији брзо узрокује нестанак хране, а подручја ван оних заштићених за њих нису безбедна.

Верујем да после оваквих чињеница лако долазимо до закључка да не поштујемо слонове довољно (заправо нимало), а људска окрутност их засигурно плаши. Оно што је слоновима потребно јесу слобода и дуге шетње у миру које воле. Афрички слон је од стране IUCN класификован као рањива врста, док је азијски слон угрожена врста. Слоновима можемо помоћи тако што ћемо уместо туристичких атракција њима обезбедити квалитетне резервате природе, сигурност и заслужену заштиту. 

Не заборавите да слонови осећају све, али и да исто тако одлично памте. Биће потребно много времена да поново успоставимо баланс за нежне слонове, али верујем да сви заједно можемо.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име