Насловна Живи свет Биљке 7. фебруар – Дан руже

7. фебруар – Дан руже

2238
0
Време читања: 5 минута

Шта за вас представља цвет? Да ли представља знак пажње, симбол нежности или оно што и те како улепшава простор? Верујем да сви прихватамо ове одговоре, али често прва помисао на цвеће јесте и почетак лепшег времена, пролећа и поновног буђења природе. 

Управо зато ружа јесте јединствен цвет, онај који се издвојио као прави извор љубави и пажње. Ружу одликује препознатљив прелеп облик и мирис, док су њене варијације боја и њихових нијанси, само додатна уметност овог цвета.

Да се упознамо са ружом

Ружа (лат. Rosa) припада роду дрвенастих биљака из породице ружа (Rosaceae). Поред лепих мирисних цветова, временом је настало много хибрида и култивара руже, који се међусобно разликују по боји и изгледу цвета, мирису и присутности трнова. У природи се може наћи велики број дивљих ружа, чији се плод (шипурак, шипак) богат витамином Ц користи у исхрани и за припрему чајева. Од 100 врста рода ружа, на територији Србије расте двадесетак.

За многе, ружа се поред својих цењених особина као украсног цвећа, користи у козметици, медицини и кулинарству. 

Заиста невероватан цвет, који пружа много више поред своје лепоте.

Ружа у козметици и кулинарству

У козметици се најчешће користи за добијање етеричних уља, која се додају у креме за лице и парфеме. Познато је и уље дивље руже за негу лица. Уље помаже да се кожа регенерише и додатно хидрира у зимским месецима. Ружа је присутна чак и у кулинарству. Користи се као зачин, али оно што заголица свако непце јесте џем, слатко од руже и најчувенији ратлук са укусом руже.

Нежна и дуга историја ружа

Кроз историју људи су везивали ружу за различите појмове као што су: вера, љубав, политика, пријатељство или за исказивање својих ставова. Први писани текстови јављају се појавом првих цивилизација на Блиском истоку. Најстарији познати овакав извор забележен је на простору данашњег Ирака и у директној је вези са владаром Саргоном. Поред многобројних територијалних освајања, остаје упамћен јер је први у те крајеве донео винову лозу, смокву и ружу.. Мање позната чињеница јесте да је пре него што је постао владар, био баштован. Отуда разлог за његово интересовање око баштованства.

Држава која се издвојила као земља ружа била је Персија. Иако је данас упамћена по уникатним теписима, веома је значајна за даљи развој и примену руже.

Становници Персије први су почели производњу парфема. Сами парфеми од ружиног уља бивају распрострањени по трговачким и копненим путевима, те почиње преношење садница све до Грчке и даљих медитеранских обала. Незаобилазно је острво Кипар, где су на месту рођења богиње лепоте Афродите, нађене бројне бочице где су чувани драгоцени парфеми од ружиног уља.    

Извор слике: Pinterest

Уколико наставимо да пратимо овај нежан пут ружа долазимо до још једног Грчког острва по имену Крит. На овом величанственом острву налази се визуелни приказ руже, који се сматра једним од првих таквих приказа. Приказ потиче са фреске где је осликана дивља ружа са пет латица у друштву једне плаве птице. Фреска је осликана на зиду једне куће у Кнососу. Руже су у периоду старог века слављене као симболи препорода и младости. 

Када говоримо о списима из тог периода, о ружи и њеним својствима се много писало, а писали су Херодот, Хомер, песникиња Сапфо, ботаничар Теофрастус. Још једно од острва где је ружа оставила упечатљив траг јесте Родос. На том острву, новац је кован тако да се са једне стране налази управо цвет руже. Један мит који је везан за ружу јесте мит о Адонису и Афродити, који је описао Паусанија. Афродита се убола на трн и тако је својом крвљу обојила ружу, која од тада постаје црвене боје.

Рим – град вечне љубави и ружа

Омиљена врста руже код Старих Римљана јесте била Rosa damascena, јер цвета два пута годишње. Богатији Римљани временом, претерују са употребом ружа. То доводи до тога да тада ружа постаје симбол луксуза и расипништва. Ружа се, међутим, падом Западног римског царства 476. године изборила да поврати своју нежнију страну. Наравно процес је дуго трајао, али почетком средњег века пронашла је своје место и наставила пут, где је многе инспирисала.

Ружа се спомиње и у ратовима. Најпознатији ратови који су вођени између 1455. и 1485. године названи су Ратови ружа. Супротстављене стране су назване по белој (династија Јорк) и црвеној ружи (династија Ланкастер). Цвет који одише шармом и лепотом, чак и када му се кроз историју преписују различити симболи наставља да блиста. Како је ружа данас представљена?

Руже су данас симбол љубави, нежности и незаменљив показатељ пажње. Улепшавају многе баште, дворишта и сам ентеријер. Остављају без даха и дан-данас својим очаравајућим изгледом.

Само неке од занимљивих чињеница:

  • Постоје у разним бојама. Црна ружа која се прославила због своје јединствене боје, заправо има изражен црвени пигмент и више је тамно црвене боје. Расте само у одређеним областима, а потиче из Турске, села Халфети по ком су и добиле назив. Тајна њене боје је заправо јединствено земљиште као и pH вредност подземних вода које потичу из реке Еуфрат. 
  • Најстарији жбун руже, за који се процењује да је стар 1200 година, налази се у Немачкој. Сам жбун руже расте уз зид катедрале у граду Хилдесхајму. Током 1945. године у савезничком бомбрадовању, катедрала је била разрушена. Невероватан жбун руже уз потребно време за опоравак наставио је да цвета и након тога.
  • Боја руже такође показује одређену симболику. Жута ружа данас представља пријатељство, црвена љубав, боја брескве захвалност, ружичаста елеганцију, док бела ружа представља чистоту.

Данас, црна ружа због своје препознатљивости јесте угрожена врста. Неки савети за потпуно уживање приликом поклањања руже, али и за очување животне средине:

Приликом куповине ружа, трудите се да буду умотане у папир, не у пластичан омот.
Планета би била захвалнија када би уместо сваке куповине убраног цвета, исти цвет засадили и неговали.
Не заборави да је и биљкама потребна нега, брига и пажња.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име