Насловна Свет око нас Вода 1. јун – Међународни дан Саве

1. јун – Међународни дан Саве

3041
0
Време читања: 3 минута

Дан реке Саве обележава се сваког 1. јуна од 2007. године када је службено проглашен од стране Савске комисије. Овај празник је установљен са циљем промовисања значаја реке Саве, њених изузетних еколошких вредности и социо-економског потенцијала.

Међународна комисија за слив реке Саве (Савска комисија, ISRBC) успостављена је 12.12.2008. године за потребе имплементације Оквирног споразума о сливу реке Саве (FASRB). Комисију чине по два представника сваке стране потписнице Оквирног споразума при чему свака страна у Савској комисији има један глас. Седиште Савске комисије је у Загребу, у Републици Хрватској.

Оквирни споразум о сливу реке Саве потписан је 2004. године од стране Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. То је основни документ којим се наглашава важност прекограничног сагледавања и сарадње влада, институција и појединаца за одрживи развој сливног подручја реке Саве.

Река Сава настаје у Словенији спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке. У Србију улази из Хрватске и после око 207 km, код Београда, улива се у Дунав. Дугачка је 945 km, а површина слива износи 97.713 km² и има чак 249 притока. Спаја три главна града (Љубљану, Загреб и Београд) и четири државе (Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину и Србију).

У сливу реке Саве налази се седам рамсарских подручја: Церкничко језеро у Словенији, Лоњско поље и Црна Млака у Хрватској, Бардача у Босни и Херцеговини, Пештерско поље, Обедска бара и Засавица у Србији. За све њих карактеристично је присуство бројних биљних и животињских врста типичних за поплавна влажна подручја, као и велика предеона разноврсност. Многе од тих врста су ретке или угрожене. Осим рамсарских подручја и биолошке и пејзажне разноврсности, еколошка вредност савског слива огледа се и у постојању великих целина алувијалних мочвара, затим равничарских шумских подручја, нетакнутих плавних подручја која ублажавају поплаве и подржавају биодиверзитет, заштићених подручја и Натура 2000 подручја.

Културно-историјска знамења која на свом путу Сава повезује са заштићеним подручјима нетакнуте природе довела су до развијања еко-туризма у подручју тока реке Саве.

Излет који бих вам препоручила можете организовати сами или потражити у понуди туристичких агенција. За овај излет одвојите један цео дан, а погодан је за све узрасте. 

Прва станица је Сремска Митровица у којој можете обићи археолошки локалитет Царска палата Сирмијума, центар града и Музеј Срема. Из Митровице се даље упутите у Специјални резерват природе Засавица. Тамо можете уживати у посматрању птица, шетњи пешачким стазама, спортском риболову, можете се дружити са домаћим животињама или се возити у туристичком броду Умбра. Када се од свега тога уморите можете се препустити уживању у специјалитетима ресторана резервата. Деци је на располагању мало игралиште и пространо уређено двориште.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име