Насловна Еко календар 6. април – Дан сијамских мачака

6. април – Дан сијамских мачака

3783
0
Време читања: 4 минута

Данашњи дан обележава се као дан препознатљивих крзенених, плавооких лепотица. Дан сијамских мачака обележава се од 2014. године када је новинарка и списатељица Џејс Шумејкер Галовеј одлучила да након писања о различитим празницима и сама креира неколико њих. С обзиром на то да је љубитељ мачака, овај дан је посвећен сијамским мачкама са циљем да подигне свест о милионима напуштених мачака у азилима и да подстакне људе да усвајају, а не купују животиње. Сијамске мачке су једна од најстаријих раса мачака на свету. Потичу из Југоисточне Азије, тачније са Тајланда (тадашњег Сијама), где су биле поштоване због своје елеганције и лепоте, али и других интересантних веровања. 

Сматра се да је ово прва раса мачака која је доместификована. Пре много векова, сијамске мачке биле су љубимци искључиво будистичких монаха и владарских породица на Сијаму, а владари су веровали да након њихове смрти, дух улази у мачку и остаје на „овом свету“ до њене смрти. Колико су сијамске мачке биле обожаване на Тајланду говори и то да постоје списи, односно књиге о мачкама, где су описане неке од раса мачака уз мноштво цртежа, односно слика. Постоји 15 различитих списа и ради се на истраживању периода када су написани, а досадашња истраживања говоре да је то било у 18. веку.

Tamra maew, извор: Timba.org

Док је са једне стране, ова раса била јако поштована у Азији, када су је први пут угледали, Европљани нису били одушевљени њеном лепотом и грациозношћу. У другој половини 19. века, 1871. године, сијамска мачка је изложена у Лондону у Кристалној палати, на првој већој светској изложби мачака. Тада су је посетиоци описивали, између осталог, као ноћну мору. Ипак, ова лоша репутација није дуго опстала, па је сијамска мачка убрзо постала популарни љубимац широм света. Први амерички председник који је уживао у друштву ове расе био је Радерфорд Хејз. Његова мачка Сиам је прва сијамска мачка која је стигла у САД као поклон америчког конзула из Бангкока. Касније, још неколико сијамских мачака нашло је своје место уз председнике САД-а, у просторијама Беле куће. 

Сузан Форд, ћерка председника Џералда Форда и њена мачка Шан
Извор: Presidental Pet Museum

Сијамске мачке су јако дружељубиве, разигране и једне од „најпричљивијих“ мачака, јасно ће вам дати до знања да ли им нешто одговара или не. Верне су и везане за свог власника, па се зато понекад називају псима у мачијем свету. Ако сте власник ове расе, онда знате колико је она интелигентна и активна, али и колико пажње тражи. Сијамске мачке можете научити да шетају на повоцу и још неколико вештина, али немојте се заварати. Као и све мачке и оне умеју да буду својеглаве, па тако позната песма „We are Siamese if you please, we are Siamese if you don’t please“ из цртаног филма „Маза и Луња“ говори много о њиховом карактеру.

Препознатљивог су изгледа, витке, издуженог врата, плавих очију и специфичне боје крзна. Када се роде, сијамске мачке су беле, а касније им се боја крзна мења у беж, док уши, шапе, лице и реп попримају браон боју. Изузев те класичне боје крзна која нам је свима позната, оне могу бити сиве, тамно браон, могу имати шаре, пруге, или бити потпуно беле. Заправо, постоји око 32 различите боје крзна које ова раса може имати. 

Извор: Siameseofday.com

Кроз историју се мењао карактер и изглед ових мачака толико да постоје два типа, традиционална сијамска мачка, округластијег тела и лица и модерна сијамска мачка која има дугуљасто лице са израженим јагодицама, дуг врат и ноге. Негде се ова два типа наводе као различите расе, а традиционална сијамска мачка се назива Thai cat. Такође, раније су сијамске мачке имале закривљен реп и укрштене очи (и даље се могу пронаћи такве мачке), и иако су ове особине вероватно резултат еволуције, постоје различита веровања у вези са тим. Једно од њих је да су сијамске мачке владарским породицама чувале златне пехаре и да су им се од непрестаног гледања у један предмет очи укрстиле, а додатно су га заштитиле обавијајући реп око њега, па је тако он постао закривљен.

Лепота, интелигенција и грациозност довеле су сијамске мачке до филмског платна. Изузев у „Мази и Луњи“ оне се појављују у многим филмским остварењима, а једна сијамска мачка освојила је и филмску награду PATSY award – Picture animal top star of the year за појављивање у филму That darn cat!.

Ако сте љубитељи мачака и желите да удомите баш сијамску мачку припремите се за једну захтевну, али привржену животињу која воли друштво. Прославите овај дан тако што ћете посветити још више пажње својим крзненим пријатељима, а предлажемо да уживате уз мноштво занимљивих клипова мачака на интернету!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име