NaslovnaEko kalendar6. april – Dan sijamskih mačaka

6. april – Dan sijamskih mačaka

652
0

Današnji dan obeležava se kao dan prepoznatljivih krzenenih, plavookih lepotica. Dan sijamskih mačaka obeležava se od 2014. godine kada je novinarka i spisateljica Džejs Šumejker Galovej odlučila da nakon pisanja o različitim praznicima i sama kreira nekoliko njih. S obzirom na to da je ljubitelj mačaka, ovaj dan je posvećen sijamskim mačkama sa ciljem da podigne svest o milionima napuštenih mačaka u azilima i da podstakne ljude da usvajaju, a ne kupuju životinje. Sijamske mačke su jedna od najstarijih rasa mačaka na svetu. Potiču iz Jugoistočne Azije, tačnije sa Tajlanda (tadašnjeg Sijama), gde su bile poštovane zbog svoje elegancije i lepote, ali i drugih interesantnih verovanja. 

Smatra se da je ovo prva rasa mačaka koja je domestifikovana. Pre mnogo vekova, sijamske mačke bile su ljubimci isključivo budističkih monaha i vladarskih porodica na Sijamu, a vladari su verovali da nakon njihove smrti, duh ulazi u mačku i ostaje na „ovom svetu“ do njene smrti. Koliko su sijamske mačke bile obožavane na Tajlandu govori i to da postoje spisi, odnosno knjige o mačkama, gde su opisane neke od rasa mačaka uz mnoštvo crteža, odnosno slika. Postoji 15 različitih spisa i radi se na istraživanju perioda kada su napisani, a dosadašnja istraživanja govore da je to bilo u 18. veku.

Tamra maew, izvor: Timba.org

Dok je sa jedne strane, ova rasa bila jako poštovana u Aziji, kada su je prvi put ugledali, Evropljani nisu bili oduševljeni njenom lepotom i gracioznošću. U drugoj polovini 19. veka, 1871. godine, sijamska mačka je izložena u Londonu u Kristalnoj palati, na prvoj većoj svetskoj izložbi mačaka. Tada su je posetioci opisivali, između ostalog, kao noćnu moru. Ipak, ova loša reputacija nije dugo opstala, pa je sijamska mačka ubrzo postala popularni ljubimac širom sveta. Prvi američki predsednik koji je uživao u društvu ove rase bio je Raderford Hejz. Njegova mačka Siam je prva sijamska mačka koja je stigla u SAD kao poklon američkog konzula iz Bangkoka. Kasnije, još nekoliko sijamskih mačaka našlo je svoje mesto uz predsednike SAD-a, u prostorijama Bele kuće. 

Suzan Ford, ćerka predsednika Džeralda Forda i njena mačka Šan
Izvor: Presidental Pet Museum

Sijamske mačke su jako druželjubive, razigrane i jedne od „najpričljivijih“ mačaka, jasno će vam dati do znanja da li im nešto odgovara ili ne. Verne su i vezane za svog vlasnika, pa se zato ponekad nazivaju psima u mačijem svetu. Ako ste vlasnik ove rase, onda znate koliko je ona inteligentna i aktivna, ali i koliko pažnje traži. Sijamske mačke možete naučiti da šetaju na povocu i još nekoliko veština, ali nemojte se zavarati. Kao i sve mačke i one umeju da budu svojeglave, pa tako poznata pesma „We are Siamese if you please, we are Siamese if you don’t please“ iz crtanog filma „Maza i Lunja“ govori mnogo o njihovom karakteru.

Prepoznatljivog su izgleda, vitke, izduženog vrata, plavih očiju i specifične boje krzna. Kada se rode, sijamske mačke su bele, a kasnije im se boja krzna menja u bež, dok uši, šape, lice i rep poprimaju braon boju. Izuzev te klasične boje krzna koja nam je svima poznata, one mogu biti sive, tamno braon, mogu imati šare, pruge, ili biti potpuno bele. Zapravo, postoji oko 32 različite boje krzna koje ova rasa može imati. 

Kroz istoriju se menjao karakter i izgled ovih mačaka toliko da postoje dva tipa, tradicionalna sijamska mačka, okruglastijeg tela i lica i moderna sijamska mačka koja ima duguljasto lice sa izraženim jagodicama, dug vrat i noge. Negde se ova dva tipa navode kao različite rase, a tradicionalna sijamska mačka se naziva Thai cat. Takođe, ranije su sijamske mačke imale zakrivljen rep i ukrštene oči (i dalje se mogu pronaći takve mačke), i iako su ove osobine verovatno rezultat evolucije, postoje različita verovanja u vezi sa tim. Jedno od njih je da su sijamske mačke vladarskim porodicama čuvale zlatne pehare i da su im se od neprestanog gledanja u jedan predmet oči ukrstile, a dodatno su ga zaštitile obavijajući rep oko njega, pa je tako on postao zakrivljen.

Lepota, inteligencija i gracioznost dovele su sijamske mačke do filmskog platna. Izuzev u „Mazi i Lunji“ one se pojavljuju u mnogim filmskim ostvarenjima, a jedna sijamska mačka osvojila je i filmsku nagradu PATSY award – Picture animal top star of the year za pojavljivanje u filmu That darn cat!.

Ako ste ljubitelji mačaka i želite da udomite baš sijamsku mačku pripremite se za jednu zahtevnu, ali privrženu životinju koja voli društvo. Proslavite ovaj dan tako što ćete posvetiti još više pažnje svojim krznenim prijateljima, a predlažemo da uživate uz mnoštvo zanimljivih klipova mačaka na internetu!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime