Насловна Еко календар 23. октобар – Дан снежног леопарда

23. октобар – Дан снежног леопарда

838
0
Време читања: 4 минута

Снежни леопард (Panthera uncia) је један од најбољих ловаца и највештијих предатора међу животињама. Имају способност камуфлаже, па одатле потиче и занимљив надимак ових животиња – „неухватљиве мачке“. Веома је тешко уочити ове предаторе у њиховом природном станишту, а још је теже направити добру фотографију. Нажалост, не знамо пуно о снежним леопардима, али оно што је дефинитивно је да људски утицај није заобишао ни ову врсту.

Ове мачке живе у централној Азији, на територији 12 држава (Русија, Монголија, Кина, Авганистан, Непал, Индија, Пакистан, Бутан, Казахстан, Киргистан Узбекистан, Таџикистан). Њихово станиште се простире од јужне Русије до висоравни Тибет. Насељавају високе, стрме планинске венце (попут Хималаја) и то на висини преко 3000м. На основу овога нам је јасно да климатске промене доводе до сталног смањења станишта снежних леопарда. Тренутно су ове животиње класификоване као рањиве на црвеној листи IUCN.

Снежни леопард има густо, дебело крзно светле боје, од беле до сиве или беж. На крзну се уочавају црне шаре и пеге. Ове животиње живе и лове солитарно, а могу убити плен који је чак до три пута тежи од њих самих и то на веома стрмом и опасном терену. Најчешће се хране дивокозама и муфлонима. Ове мачке су веома важни чланови ланца исхране, а са опадањем њихове бројности ремети се еколошки баланс читавог станишта. С обзиром на то да су снежни леопарди примарни предатори ових подручја, што је њих мање, то је већа бројност популација биљоједа. То утиче на промену бројности различитих биљних врста, што даље утиче на све остале организме који насељавају планинске области централне Азије. Поред тога, шуме овог подручја су важне и људима као извор лековитог биља и дрвне грађе, али и дрва за огрев. Зато је важно да схватимо да чувањем снежног леопарда помажемо да се очува баланс његовог станишта и тиме доприносимо и другим организмима који од тог станишта имају користи, укључујући и људе.

Станиште у ком живи снежни леопард је у најмању руку сурово и захтева веома добру прилагођеност. Поред изразите способности лова и камуфлаже, још су неке одлике битне као адаптације ових мачака на специфичан терен и климатске услове. Споменули смо дебело крзно које пружа добру изолацију при константном изразито хладном времену, а важно је да поменемо и широке шапе које распоређују тежину и олакшавају кретање по снегу. Већа површина шапа значи и мањи притисак, па оне тако помажу да леопард не пропадне у снег. Ове мачке имају и веома широке носне шупљине које омогућавају узимање веће количине кисеоника при сваком удаху, па удисање хладног ваздуха на уста није неопходно. То такође значи да се сав ваздух који се уноси у организам угреје проласком кроз носне канале, што је велика предност при хладној клими.

Тренутно су највеће претње за снежног леопарда губитак и фрагментација станишта, климатске промене и илегално изловљавање и трговина. Ове животиње су познате по конфликту са људима и понекад убијају домаће животиње, што доводи до тога да људи лове ове мачке из освете. Сматра се да су кључне тачке у конзервацији снежних леопарда очување станишта и „помирење“ са локалним становништвом, односно тражење доброг компромисног решења које неће бити штетно ни по једну страну.

Уколико желите да учествујете у обележавању Дана снежних леопарда, можете поставити фотографију на друштвеним мрежама са ознаком #worldsnowleopardday, а на сајту организације WWF можете наћи пуно занимљивости или поручити беџ специјално дизајниран поводом овог дана. Постоји и занимљива опција „усвајања“ снежног леопарда, где заправо месечним донацијама помажете очување ових мачака, а заузврат добијате редовне информације о њиховом стању, сертификат о усвајању и плишану играчкицу да вас подсећа на вашег пријатеља у дивљини. На сајту WWF можете наћи и занимљиве активности за најмлађе. Деца могу да преузму документ са овог линка, затим исеку снежног леопарда од папира, окаче га за врата помоћу репа и онда на месту где је лице леопарда бирају какво ће лице залепити. Тако ћете знати да ли су будни, помало поспани или спавају. Уз креативну забаву могу и да прочитају неке интересантне чињенице, едукују се и шире своје знање. Свако може на свој начин допринети очувању снежних леопарда!

Извори:
https://www.wwf.org.uk/
https://www.daysoftheyear.com/
https://www.drishtiias.com/daily-updates/
https://www.iucn.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име