Насловна Живи свет Биљке 26. март – Дан спанаћа

26. март – Дан спанаћа

2156
0
Спанаћ (Spinacia oleracea)
Време читања: 3 минута

Сваког 26. марта обележавамо Дан спанаћа, веома здраве, зелене повртарске биљке.

Спанаћ потиче из Персије, одакле је у 7. веку донет у Индију и Кину. Сматра се да је у Европу стигао у 11. веку када су га Маори донели у Шпанију. Доступан је током целе године, најбољи током пролећа и јесени, а његову свежину открива интензивно зелена боја листова. 

Вероватно сте као мали више пута чули реченицу „Једи спанаћ, бићеш јак као Попај“. Морнар Попај је заправо лик који је осмишљен у сврхе рекламирања фабрике спанаћа још 1919. године. Након тога је стекао велику популарност у стрипу, а касније и цртаном филму. С обзиром на то да су Попајеви мишићи и снага резултат свакодневног конзумирања спанаћа, ово поврће уз Попаја постаје симбол здравља и снаге. Постоје подаци да је продаја спанаћа порасла за око 33% појавом овог цртаног филма, а спанаћ је наведен као трећа омиљена намирница деце, одмах после ћуретине и сладоледа. 

Морнар Попај
Извор: Елементаријум

Иако у једној епизоди популарни цртани јунак остаје потпуно без снаге услед несташице спанаћа, а када га поједе добије надљудску снагу, сложићемо се да је у питању машта ствараоца. Међутим, витамини и минерали који се налазе у спанаћу заиста дају снагу људима, а истраживање једног шведског универзитета је то и доказало. Научници са Универзитета Каролински доказали су да конзумирање 200-300 грама спанаћа дневно повећава мишићну снагу и издржљивост.

Спанаћ нема пуно калорија, а богат је различитим витаминима и минералима, па се често користи у дијетама. Заправо, 100 грама спанаћа садржи дневне потребе појединих витамина. Ово поврће је богато бета-каротеном који се у телу претвара у витамин А, затим витамином Ц, витамином К, а један лист спанаћа представља половину дневних потреба организма за овим витамином који је важан у борби против згрушавања крви. Такође, богат је фолном киселином, односно витамином Б9који је посебно неопходан трудницама. Спанаћ је добар извор калцијума, магнезијума, селена и гвожђа, али хајде да видимо у којим количинама се гвожђе заправо налази у овом поврћу. 

Мит о гвожђу и спанаћу

Гвожђе је минерал који се налази у људском организму и неопходан му је за нормално функционисање и изградњу хемоглобина који преноси кисеоник путем крви. Мањак овог минерала изазива анемију. Ерих Фон Волф је 1870. године истраживао количину гвожђа коју садржи спанаћ, али и друго зелено поврће. Међутим, он је направио грешку приликом записа броја, па је уместо 3,5 мг гвожђа на 100 грама написао да се у 100 грама спанаћа налази 35 мг гвожђа. Овај мит се годинама ширио, да би на крају криминолог Мајкл Сутон одлучио да открије нешто више о томе. Објавио је своје истраживање где тврди да не постоје докази да је ова прича истинита, али је пронашао мноштво података где су други истраживачи грешили приликом одређивања количине гвожђа у спанаћу. Сутоново истраживање је и само пуно недостатака и непотпуних информација, па ће истина о миту, као и о разбијању мита за сада остати мистерија.

Оно што ми можемо да кажемо је да спанаћ јесте солидан извор гвожђа (око 2,7 мг гвожђа се налази у 100 грама спанаћа), али да ће се оно много боље апсорбовати из неких месних производа. Наравно, као што је већ наведено, ту су многи витамини и минерали због којих је препоручљиво укључити спанаћ у своју исхрану. 

Да бисте искористили све благодети спанаћа, односно избегли све оно што је штетно по ваше здравље, треба да се придржавате одређених ,,правила”. Као што смо већ навели, бирајте интензивно зелени спанаћ и то онај који није попрскан водом (што многи продавци раде да би изгледао свеже). Влажни листови су одлична подлога за таложење микроорганизама и то највише у пукотинама листова. Затим, када одаберете најсвежији спанаћ, треба га добро опрати, очистити од жила и прокувати. Шта је то штетно у спанаћу? Он садржи оксалате, једињења која формирају кристале који се затим таложе у организму, најчешће у костима и крвним судовима, а могу проузроковати камен у бубрегу. Из тог разлога, најбоље је припремати спанаћ са млечним производима који преводе оксалну киселину у нешкодљиви калцијум оксалат, а овом комбинација добија се пуноћа укуса.

Ми вам предлажемо да ако већ нисте, уведете спанаћ у своју исхрану, било да су то укусне салате, шејкови или различита јела. Данас у оброку са спанаћем можете уживати уз епизоду Морнара Попаја, цртаног филма који је обележио наше детињство и уз кога су управо неки од нас заволели ово поврће. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име