NaslovnaŽivi svetBiljke26. mart – Dan spanaća

26. mart – Dan spanaća

564
0
Spanać (Spinacia oleracea)

Svakog 26. marta obeležavamo Dan spanaća, veoma zdrave, zelene povrtarske biljke.

Spanać potiče iz Persije, odakle je u 7. veku donet u Indiju i Kinu. Smatra se da je u Evropu stigao u 11. veku kada su ga Maori doneli u Španiju. Dostupan je tokom cele godine, najbolji tokom proleća i jeseni, a njegovu svežinu otkriva intenzivno zelena boja listova. 

Verovatno ste kao mali više puta čuli rečenicu „Jedi spanać, bićeš jak kao Popaj“. Mornar Popaj je zapravo lik koji je osmišljen u svrhe reklamiranja fabrike spanaća još 1919. godine. Nakon toga je stekao veliku popularnost u stripu, a kasnije i crtanom filmu. S obzirom na to da su Popajevi mišići i snaga rezultat svakodnevnog konzumiranja spanaća, ovo povrće uz Popaja postaje simbol zdravlja i snage. Postoje podaci da je prodaja spanaća porasla za oko 33% pojavom ovog crtanog filma, a spanać je naveden kao treća omiljena namirnica dece, odmah posle ćuretine i sladoleda. 

Mornar Popaj
Izvor: Elementarijum

Iako u jednoj epizodi popularni crtani junak ostaje potpuno bez snage usled nestašice spanaća, a kada ga pojede dobije nadljudsku snagu, složićemo se da je u pitanju mašta stvaraoca. Međutim, vitamini i minerali koji se nalaze u spanaću zaista daju snagu ljudima, a istraživanje jednog švedskog univerziteta je to i dokazalo. Naučnici sa Univerziteta Karolinski dokazali su da konzumiranje 200-300 grama spanaća dnevno povećava mišićnu snagu i izdržljivost.

Spanać nema puno kalorija, a bogat je različitim vitaminima i mineralima, pa se često koristi u dijetama. Zapravo, 100 grama spanaća sadrži dnevne potrebe pojedinih vitamina. Ovo povrće je bogato beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A, zatim vitaminom C, vitaminom K, a jedan list spanaća predstavlja polovinu dnevnih potreba organizma za ovim vitaminom koji je važan u borbi protiv zgrušavanja krvi. Takođe, bogat je folnom kiselinom, odnosno vitaminom B9koji je posebno neophodan trudnicama. Spanać je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, selena i gvožđa, ali hajde da vidimo u kojim količinama se gvožđe zapravo nalazi u ovom povrću. 

Mit o gvožđu i spanaću

Gvožđe je mineral koji se nalazi u ljudskom organizmu i neophodan mu je za normalno funkcionisanje i izgradnju hemoglobina koji prenosi kiseonik putem krvi. Manjak ovog minerala izaziva anemiju. Erih Fon Volf je 1870. godine istraživao količinu gvožđa koju sadrži spanać, ali i drugo zeleno povrće. Međutim, on je napravio grešku prilikom zapisa broja, pa je umesto 3,5 mg gvožđa na 100 grama napisao da se u 100 grama spanaća nalazi 35 mg gvožđa. Ovaj mit se godinama širio, da bi na kraju kriminolog Majkl Suton odlučio da otkrije nešto više o tome. Objavio je svoje istraživanje gde tvrdi da ne postoje dokazi da je ova priča istinita, ali je pronašao mnoštvo podataka gde su drugi istraživači grešili prilikom određivanja količine gvožđa u spanaću. Sutonovo istraživanje je i samo puno nedostataka i nepotpunih informacija, pa će istina o mitu, kao i o razbijanju mita za sada ostati misterija.

Ono što mi možemo da kažemo je da spanać jeste solidan izvor gvožđa (oko 2,7 mg gvožđa se nalazi u 100 grama spanaća), ali da će se ono mnogo bolje apsorbovati iz nekih mesnih proizvoda. Naravno, kao što je već navedeno, tu su mnogi vitamini i minerali zbog kojih je preporučljivo uključiti spanać u svoju ishranu. 

Da biste iskoristili sve blagodeti spanaća, odnosno izbegli sve ono što je štetno po vaše zdravlje, treba da se pridržavate određenih ,,pravila”. Kao što smo već naveli, birajte intenzivno zeleni spanać i to onaj koji nije poprskan vodom (što mnogi prodavci rade da bi izgledao sveže). Vlažni listovi su odlična podloga za taloženje mikroorganizama i to najviše u pukotinama listova. Zatim, kada odaberete najsvežiji spanać, treba ga dobro oprati, očistiti od žila i prokuvati. Šta je to štetno u spanaću? On sadrži oksalate, jedinjenja koja formiraju kristale koji se zatim talože u organizmu, najčešće u kostima i krvnim sudovima, a mogu prouzrokovati kamen u bubregu. Iz tog razloga, najbolje je pripremati spanać sa mlečnim proizvodima koji prevode oksalnu kiselinu u neškodljivi kalcijum oksalat, a ovom kombinacija dobija se punoća ukusa.

Mi vam predlažemo da ako već niste, uvedete spanać u svoju ishranu, bilo da su to ukusne salate, šejkovi ili različita jela. Danas u obroku sa spanaćem možete uživati uz epizodu Mornara Popaja, crtanog filma koji je obeležio naše detinjstvo i uz koga su upravo neki od nas zavoleli ovo povrće. 

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime