NaslovnaEko kalendarDan uzdržavanja od kupovine

Dan uzdržavanja od kupovine

211
0

Na prvu loptu ova tema može da zazvuči kao nešto što bi mnogi prokomentarisali sa… pfff. Ali dozvolite mi da nekontrolisano potrošačko društvo etiketiram kao uzrok svih strašnih pojava sa kojima se nosimo danas, kao što su masovna depresija i ekološka kriza. A sada mi dozvolite i da kroz par pasusa opravdam ovo što sam rekla.

Okruženi smo prestižnim snovima o uspehu za koji svaki izlog nudi ono nešto što morate da imate. Ukratko celo kapitalističko društvo profitira od vaše nesigurnosti. Kada slušam ambiciozne planove raznih ekoloških udruženja za oporavak, ili za početak samog izlaza iz krize u kojoj smo, najiskrenije me prođu trnci, ali ne od impresioniranosti već od nemogućnosti da odolim određenoj dozi besmisla u svemu tome. Dok se borite za određena prava, da se ukine plastična pakovanja, da se selektuje otpad, da se reciklira…samo jedan omanji proizvođač recimo tečnog pudera, sutra ujutru će da proizvede i izveze milion plastičnih bočica… i to samo jedne nijanse pudera. Jedan proizvođač zarezača za drvene olovke odlučiće da za 3% poveća gustinu plastike radi izdržljivosti… i onda pogledajte u prvu radnju do sebe da shvatite o kojoj količini proizvoda mi govorimo, i koliko jedna strateška odluka čak i omanje kompanije utiče na sve nas na globalnom nivou. Ali priznajmo jednu stvar… rešavanjem kriza razrešili bismo i onaj 1% liderske populacije njihovog kapitala.

2016. godine došlo je do revolucionarnog otkrića enzima bakterije koji u njenu korist razlaže plastiku kao glavni izvor energije, a još od ranije poznato je da iako dosta sporije, isto rade i određene gljive. Zapravo gljive su u stanju da razlože maltene sve. Uz to samo minimalno pretraživanje interneta daće vam uvid u sve načine proizvodnje energije, reciklaže, uvid u sva civilizacijska otkrića čija primena bi na svetskom nivou u roku od mesec dana izmenila svet u kojem živimo. Dakle ono što u suštini želim da kažem jeste da uz naučnu moć koju čovečanstvo poseduje, taj 1% čovečanstva za nedelju dana je u stanju da reši svaku krizu, što negde svi mi shvatamo i znamo još odavno. Ali ponavljam… oni koji su svoj kapital izgradili na zanemarivanju kvaliteta života i distanci od etike u bilo kom industrijskom i naučnom ogranku, trenutno su oni koji se najviše pitaju o tome da li ćemo ili ne napredovati ili se držati starih obrazaca u kratkoročnu korist njih a na štetu cele civilizacije. I iz tog razloga, vaša sigurnost u sebe, i vaša sposobnost da  život samo jednog dana doživite onakvim kakav jeste, lišiće vas potrebe da to prelepo vreme na ovoj prelepoj planeti trošite vijajući bespotrebne stvari u izlozima, koje će se pretvoriti u more smeća u našoj vodi i zemlji.

Ako hoćeš da menjaš svet, prvo kreni od sebe. Pa hajde da pokušamo makar na jedan dan, da kažemo ne, ali ne onima koji nas polako dovode do ruba propasti, već nama samima jer svesno i nesvesno tu njihovu misiju podržavamo. Ako danas kažemo ne kupovini… onaj isti proizvođač neće sutra izvesti milion bočica pudera jer će preteći od juče, proizvođač nameštaja neće naručiti danas drvo za obradu, svi proizvođači ovog sveta odložili bi masovno uništenje ako ne zauvek, makar za jedan dan… A ako ovoliko možemo da utičemo na svet samo ličnom odlukom da kupovini kažemo ne na kratko, zamislite šta bismo mogli sa po jednom ispravnom odlukom na dan! ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime