NaslovnaEko kalendar27. maj – Međunarodni dan vidri

27. maj – Međunarodni dan vidri

778
0

Da li ste znali? Vidre imaju svoj omiljeni kamen koji drže u malom džepu ispod pazuha.

Verovatno ste bar jednom videli ovu zanimljivu činjenicu o životinjama čiji dan danas slavimo. U okviru naučnih krugova se i dalje polemiše o tome da li čuvaju kamenčić zato što im je omiljen ili zbog nečeg drugog, ali sigurno je da vidre uvek imaju jedan pri ruci. Kada su u pitanju morske vidre, one svoje kamenčiće nose za otvaranje školjki. Školjke, pored morskih krinova i riba, čine većinu ishrane morskih vidri, koje ih otvaraju alatom, što ih čini veoma posebnim među životinjama. Da bi otvorile školjku, kamen stave na stomak i o njega udaraju školjku dok se njena ljuštura ne otvori. 

https://lh5.googleusercontent.com/jRxBzoHBIbBQI7nI9AjMwy7d8Zkff3eP7dV6aYs8Nw8xISH5egiE5rbZdHGHht3sk8OAyH7MldC7o74x5_Q6LbM5GOO8M_Tw24qdYfDLTzDXm9x8wBFogrUxM-PvSUIyAsHO3ynogYX4CGhAPw

Pored morskih, postoje i slatkovodne vrste, koje zapravo čine većinu podfamilije vidri. Vidre su karnivorni sisari što znači da se hrane mesom i to najviše ribom sa dopunom u vidu žaba, rakova i malih sisara i ptica. Love u vodi, ali rađaju mlade na kopnu, sa izuzetkom morskih vidri koje skoro ceo život provode isključivo u vodi. 

Veličina vidri može biti od 0,6 metara, kao što je azijska patuljasta vidra (Aonyx cinereus), do 1,8, što je veličina koje dostižu divovske vidre (Pteronura brasiliensis). Njihovo krzno najdeblje je u životinjskom svetu, što im omogućava da im bude toplo dok su u vodi, jer sem površinskog sloja, ostali ostaju potpuno suvi. Dobri su ronioci, pa dah mogu zadržati i do 8 minuta.

https://lh3.googleusercontent.com/L04CP5R7BiI37-yecgl4XYkoxmoxEIQ0CVOaUp5jn0g5W-vRk6eTYX7S4OdYDREgZli8CrK7XmsmwrirybFquZ1NJ0f_lagOVkd_bvJIUSCfmszDmCdezFVsV6HBCwdrnMFWOaLrLHA8DKA8jA
Divovska vidra (Pteronura brasiliensis)
Izvor: perunature.com

Vidre su poznate kao jako razigrane životinje – prave vodene tobogane i spuštaju se niz njih! Takođe uživaju u bliskosti pa ih često možete videti kako dok spavaju plutaju po reci držeći se za ruke. Morske vidre se nekad dodatno, da ne bi odlutale u snu, drže i za gigantske mrke alge. Slatkovodne vidre rađaju mlade u napuštenim jazbinama na obali reka. Primećeno je da će se vidre useliti čak i kada u jazbini živi neki druželjubivi dabar. 

Međunarodni fond za preživljavanje vidri (International Otter Survival Fund) izabrao je današnji dan da bi se skrenula pažnja na njihovu ugroženost. Glavni razlog za ovo je velika zavisnost vidri od njihovog plena, tako da ugroženost jednih vodi ka ugroženosti drugih. Drugi razlog je njihovo krzno koje se koristi za izradu bundi, rukavica i kapa. Azijske vidre su manjih dimenzija i zbog toga se često love da bi postale kućni ljubimci, što je zabranjeno. Morskim vidrama preti velika opasnost od zagađenja, a naročito pesticidima, a nažalost često ulaze i u konflikte sa pecarošima čiju ribu love (ili zato što pecaroši love njihovu ribu?). U nekim delovima Azije vidre se koriste za ribolov, tako što sateruju ribe u pecaroške mreže.

Vidre predstavljaju ključne životinjske vrste u ekosistema u kojima žive, što znači da bez njih taj ekosistem nikako ne može da opstane. Na primer, morske vidre su čuvari velikih podvodnih šuma kelp algi. Jedu rakove i druge vodene beskičmenjake koji u odsustvu vidri mogu ozbiljno oštetiti alge kojima se hrane. Ove šume imaju veliki ekonomski značaj za čoveka, a na kraju krajeva troše puno ugljen-dioksida i proizvode kiseonik. Dve muve jednim udarcem.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime