Насловна Еко календар 15. јул – Дан за давање

15. јул – Дан за давање

1584
0
Време читања: 2 минута

Да ли верујете у моћ давања?

Постоји читав низ радова о срећи заснованој на давању, о томе како се наши хормони среће „буде“, а хормони стреса „гасе“ и како један осмех прекопута нас може учинити много тога. Уколико сте под стресом или пролазите кроз неки тежак период у животу, пробајте да урадите нешто лепо за другога, помозите и пружите руку некоме коме је то баш потребно.

Неко се чак сетио да покрене акцију давања свих 365 дана у години. Замислите да свакога дана урадите нешто хумано. Много људи то ради управо сада и већ смишља план за сутра, а ви?

Али хајде да се за почетак ограничимо на један дан. Дакле, постоји и дан за давање, а за то је одговорна Linda Eaton Hall-Fulcher. Она је неко ко жели да учини свет бољим и то тако што ће својим примером показати како се опходити према другим живим бићима.

У САД, Национални дан давања је 15. јул, понедељак и чини ми се да ће нам након тога бити дивна недеља, испуњена задовољством. Хајде онда да смислимо шта бисмо могли да постигнемо тог дана, осим што ћемо шефу предати извештај на време.

Пре свега, покажимо да нам је стало до животиња. На пример, извадите неке старе пешкире које више не користите или крпе и донирајте у азил или купите коју кесицу више кад следећи пут будете куповали храну за свог љубимца на Новом Београду у Пет центру, сваког дана испред продавнице је комби са куцама без власника.

Следећа ствар, рециклирајте, направите простора у шпајзу, покупите флаше, тегле, шта год вам заузима место и рециклирајте.

Одећу коју су прерасла деца, чарапе, старе фармерке и слично, можете донирати. Питајте у локалној цркви где је потребно однети ствари, распитајте се, не одузима много времена.

Још један леп гест би био да купите кафу некоме до вас или само приђите и насмејте некога. Знате ону: „Лепа реч и гвоздена врата отвара“, можда добијете и посао.

Ако се деси да сте презапослени тог дана, па се сетите тамо негде после посла када сте мртви уморни, а ви онда продужите на кафу са колегом у неки од кафића који пропагирају хуманост. На пример, дођите на Врачар и посетите кафић „Звуци срца“.

Ствари које вам више нису потребне такође можете поклонити некоме и улепшати му дан путем групе на фејсбуку Радост давања.

Будите светло тамо где је почео да пада мрак, вратиће вам се вишеструко. ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име