Naslovna Eko kalendar 15. jul – Dan za davanje

15. jul – Dan za davanje

33
0

Da li verujete u moć davanja?

Postoji čitav niz radova o sreći zasnovanoj na davanju, o tome kako se naši hormoni sreće „bude“, a hormoni stresa „gase“ i kako jedan osmeh preko puta nas može učiniti mnogo toga. Ukoliko ste pod stresom ili prolazite kroz neki težak period u životu, probajte da uradite nešto lepo za drugoga, pomozite i pružite ruku nekome kome je to baš potrebno.

Neko se čak setio da pokrene akciju davanja svih 365 dana u godini. Zamislite da svakoga dana uradite nešto humano. Mnogo ljudi to radi upravo sada i već smišlja plan za sutra, a vi?

Ali hajde da se za početak ograničimo na jedan dan. Dakle, postoji i dan za davanje, a za to je odgovorna Linda Eaton Hall-Fulcher. Ona je neko ko želi da učini svet boljim i to tako što će svojim primerom pokazati kako se ophoditi prema drugim živim bićima.

U SAD, Nacionalni dan davanja je 15. jul, ponedeljak i čini mi se da će nam nakon toga biti divna nedelja, ispunjena zadovoljstvom. Hajde onda da smislimo šta bismo mogli da postignemo tog dana, osim što ćemo šefu predati izveštaj na vreme.

Pre svega, pokažimo da nam je stalo do životinja. Na primer, izvadite neke stare peškire koje više ne koristite ili krpe i donirajte u azil ili kupite koju kesicu više kad sledeći put budete kupovali hranu za svog ljubimca na Novom Beogradu u Pet centru, svakog dana ispred prodavnice je kombi sa kucama bez vlasnika.

Sledeća stvar, reciklirajte, napravite prostora u špajzu, pokupite flaše, tegle, šta god vam zauzima mesto i reciklirajte.

Odeću koju su prerasla deca, čarape, stare farmerke i slično, možete donirati. Pitajte u lokalnoj crkvi gde je potrebno odneti stvari, raspitajte se, ne oduzima mnogo vremena.

Još jedan lep gest bi bio da kupite kafu nekome do vas ili samo priđite i nasmejte nekoga. Znate onu: „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“, možda dobijete i posao.

Ako se desi da ste prezaposleni tog dana, pa se setite tamo negde posle posla kada ste mrtvi umorni, a vi onda produžite na kafu sa kolegom u neki od kafića koji propagiraju humanost. Na primer, dođite na Vračar i posetite kafić „Zvuci srca“.

Stvari koje vam više nisu potrebne takođe možete pokloniti nekome i ulepšati mu dan putem grupe na fejsbuku Radost davanja.

Budite svetlo tamo gde je počeo da pada mrak, vratiće vam se višestruko. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime