Насловна Живи свет Биљке Дан за садњу дрвета

Дан за садњу дрвета

1415
0
Време читања: 2 минута

Дан садње дрвећа је дан када би појединац, где год да живи, требало да посади дрво уколико је у прилици. Тај догађај се обележава свуда у свету на пролеће, а тачан датум варира у зависности од тога о којој се држави ради. На пример, у Србији се тај дан обележава последњег петка у арпилу.

Веровали или не, у шпанском селу Мондонедо 1954. године је први пут у свету обележен овај празник, Дан шумских садњи, који је организовао тадашњи председник општине.

У Србији данас, у 21. веку, на зеленим површинама уместо дрвећа ничу зграде и тржни центри. Сечемо читаве шуме и то се углавном дешава у близини већих градских центара. Овај дан је прилика да покушамо да макар малим делом побољшамо нашу околину и размислимо о томе шта радимо планети на којој живимо.

Дрвеће је “витални орган” планете Земље. 

Списак дарова које нам је дрвеће подарило је веома дугачак а неки од њих су управо ови:

  • Заустављање ерозије ширењем кореновог система стабала. Ерозија је геолошки процес у коме се земљани материјали троше и преносе природним силама, попут ветра или воде. Коренов систем, уколико је широко разгранат, успорава тај процес значајно.
  • Дрвеће је природно станиште великог броја врста алги, гљива, животиња, па чак и других биљака, а многобројни су и микроорганизми који насељавају управо дрвеће. Сечом дрвећа и шума ми „крадемо” домове живих бића и доприносимо нестајању читавих врста.
  • Дрвеће које се налази поред усева спречава губитке до којих долази због великих суша прузрокованих високим температурама, тако што им пружа неопходну количину хлада.

Данас у Србији постоје организације које подижу свест о садњи дрвећа и боре се за озелењавање Србије. Да бисте посадили дрво, довољно је само да се пријавите и добијете своју садницу, али водите рачуна о томе да садите оне врсте којима је у датом периоду погодно време за сађење. Иако је то посао у којем морамо да упрљамо руке, срећа и корист коју ће дрвеће доносити и нама и нашој деци је много велика и значајна.

У Београду се садња дрвећа дешава! 

У Београду, поред организација које шире свест о пошумљавању Србије, постоје и организације које се тиме баве на општинском нивоу и оне претежно зависе од наше добре воље. 

Све што ми треба да урадимо је да донесемо рукавице и уложимо мало труда.

Тридесетог априла се пријавите или купите и посадите барем једно дрво!

Извори:
https://www.bbc.com/
https://www.agroklub.rs/
https://nationaldaycalendar.com/
https://www.treepeople.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име