Насловна Еко календар 16. септембар – Међународни дан заштите озонског омотача

16. септембар – Међународни дан заштите озонског омотача

4534
0
Време читања: 2 минута

Данас је међународни дан заштите озонског омотача! Захваљујући Монтреалском споразуму који је склопљен 16. септембра 1987. године, озонски омотач има свој дан.  У свету се дан заштите озонског омотача обележава од 1995. године.

Озонски омотач се налази у стратосфери и штити нас од штетног Сунчевог зрачења. Кључан за одржавање живота на нашој планети. Управо је његово стварање пре више стотина милиона година било предуслов еволуције.

Научници су још 1970. године открили да је слој озонског омотача све „тањи“ у области изнад јужног пола. Ова промена у озонском омотачу означена је као „озонска рупа“ и закључено је да на њено повећање утиче присуство неких штетних гасова и супстанци у атмосфери, као што су фреони, халони и хлорофлуороугљеници (CFC).

Да би се спречило уништавање озонског омотача потписани су бројни међународни споразуми (први је био Монтреалски) чији је циљ био да контролишу производњу и коришћење штетних гасова. Ових штетних гасова некад је било у расхладним уређајима, спреј боцама, апаратима за гашење пожара итд. Без обзира што нови производи и уређаји дуго не користе ове гасове, њих још увек има у атмосфери и још увек се могу наћи у производима и уређајима старијих генерација, углавном у неразвијеним земљама. Стручњаци процењују да ће бити потребно неколико деценија да се њихова концентрација у атмосфери врати на ниво од пре 1980, што је био циљ поменутог споразума, усвојеног 1987. године.

А шта ми као појединци у својој свакодневици можемо применити и на тај начин дати свој допринос очувању озонског омотача?

За одржавање домаћинстава треба одабрати производе са натписима toxic free или природне производе, као што су лимунтус и сода бикарбона. При избору дезодоранаса, лакова за косу и сличних спрејева, на њима треба да стоји ознака ozone friendly, која означава да они немају штетне хлорофлуороугљенике (CFC).

Клима уређаји, како они у објектима тако и они у возилима, незаобилазни су део живота савременог човека. Као расхладни флуид користе фреоне (наручито старији уређаји), а он се може заменити неким другим еколошки бољим расхладним флуидом. Приликом куповине нових расхладних уређаја и фрижидера треба се распитати код продавца да ли они садрже фреоне и наравно одабрати оне који користе неку алтернативу која није штетна по озон.

Занимљивости:

  • Ако би људи престали са коришћењем производа који садрже штетне супстанце за озонски омотач, могао би се обновити до 2050.
  • „Озонска рупа“ није права рупа на омотачу, већ истањење омотача.
  • Озон као гас се користи за дезинфекцију и санитацију базена.
  • У Првом светском рату, озон се користио за лечење гангрене и дезинфекцију рана.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име