Насловна Еко календар 11. април – Дан заштите природе

11. април – Дан заштите природе

1905
0
Време читања: 2 минута

Данас се у Србији обележава Дан заштите природе.

Установљен је 2009. године, усвајањем Закона о заштити природе, као прилика да се најширој јавности укаже на значај заштите природе, али и значај управљања заштићеним природним подручјима. Датум није одабран случајно, то је дан када је 1949. године први пут заштићено једно природно добро, а то је био Споменик природе Велика и Мала Рипаљка” у општини Сокобања.

У Србији је данас заштићено око 6,5% територије. Имамо 5 националних паркова, 16 паркова природе, 20 предела изузетних одлика, 69 резервата, 310 споменика природе и 4 заштићена станишта.

Стручна установа највишег ранга која се бави заштитом природе је Завод за заштиту природе Србије, а одмах уз њих стоји и Покрајински завод за заштиту природе. Задатак им је да заштите, унапређују и сачувају националне природне ресурсе.

Као главни циљеви у наредном периоду, у области заштите природе, постављени су: повећавање процента заштићене територије Србије, унапређење управљања подручјима која већ уживају заштиту, развијање националне еколошке мреже и активније укључивање у европску еколошку мрежу Натура 2000.

Србија представља један од 158 центара светског биодиверзитета. Присуство великог броја различитих типова станишта, од барских и мочварних, преко преосталих степа, пешчара и континенталних слатина, до очуваних шумских заједница прашумског карактера у кањонима и клисурама дивљих река и планинских и високопланинских области, омогућили су присуство разноврсног биљног и животињског света. Управо ова разноврсност омогућила је да по природним карактеристикама Србија буде Европа у малом са екосистемима од субмедитеранског до субарктичког типа.”

Извор: Завод за заштиту природе Србије

Сваке године Зaвод за заштиту природе организатор је централне манифестације за обележавање Дана заштите природе. То је прилика да се на једном месту нађу представници државних органа, стручних установа, управљача природним добрима, цивилног сектора и заинтересоване јавности и да разговарају о актуелним темама из ове области. Са друге стране, многи управљачи природним добрима организују активности локалног карактера, углавном промотовно-едукативног типа.

Ове године Завод, у сарадњи са ЈКП „Србијашуме” и Парком природе „Голија” организује трибину о значају подршке и учешћа локалних заједница и јавности у програмима заштите природе. Трибина се одржава у ОШ „Недељко Кошанин” у Девићима, са почетком у 12 часова. У оквиру ове трибине биће изложени и резултати пројекта „Мониторинг медведа у Парку природе Голија” са аспекта живота људи на заједничком простору са медведом и искуства НП „Тара” у реализацији програма заштите медведа.

Такође, поводом обележавања Дана заштите природе, данас ће Ботаничка башта „Јевремовац“ организовати бесплатне обиласке овог заштићеног подручја у пратњи стручних водича у 11 часова и у 13 часова, са окупљањем код главне капије у Таковској 43.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име