NaslovnaEko kalendar11. april – Dan zaštite prirode

11. april – Dan zaštite prirode

1794
0
Vreme čitanja:2minuta

Danas se u Srbiji obeležava Dan zaštite prirode.

Ustanovljen je 2009. godine, usvajanjem Zakona o zaštiti prirode, kao prilika da se najširoj javnosti ukaže na značaj zaštite prirode, ali i značaj upravljanja zaštićenim prirodnim područjima. Datum nije odabran slučajno, to je dan kada je 1949. godine prvi put zaštićeno jedno prirodno dobro, a to je bio Spomenik prirode Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja.

U Srbiji je danas zaštićeno oko 6,5% teritorije. Imamo 5 nacionalnih parkova, 16 parkova prirode, 20 predela izuzetnih odlika, 69 rezervata, 310 spomenika prirode i 4 zaštićena staništa.

Stručna ustanova najvišeg ranga koja se bavi zaštitom prirode je Zavod za zaštitu prirode Srbije, a odmah uz njih stoji i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Zadatak im je da zaštite, unapređuju i sačuvaju nacionalne prirodne resurse.

Kao glavni ciljevi u narednom periodu, u oblasti zaštite prirode, postavljeni su: povećavanje procenta zaštićene teritorije Srbije, unapređenje upravljanja područjima koja već uživaju zaštitu, razvijanje nacionalne ekološke mreže i aktivnije uključivanje u evropsku ekološku mrežu Natura 2000.

Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta. Prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Upravo ova raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude Evropa u malom sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa.”

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Svake godine Zavod za zaštitu prirode organizator je centralne manifestacije za obeležavanje Dana zaštite prirode. To je prilika da se na jednom mestu nađu predstavnici državnih organa, stručnih ustanova, upravljača prirodnim dobrima, civilnog sektora i zainteresovane javnosti i da razgovaraju o aktuelnim temama iz ove oblasti. Sa druge strane, mnogi upravljači prirodnim dobrima organizuju aktivnosti lokalnog karaktera, uglavnom promotovno-edukativnog tipa.

Ove godine Zavod, u saradnji sa JKP „Srbijašume” i Parkom prirode „Golija” organizuje tribinu o značaju podrške i učešća lokalnih zajednica i javnosti u programima zaštite prirode. Tribina se održava u OŠ „Nedeljko Košanin” u Devićima, sa početkom u 12 časova. U okviru ove tribine biće izloženi i rezultati projekta „Monitoring medveda u Parku prirode Golija” sa aspekta života ljudi na zajedničkom prostoru sa medvedom i iskustva NP „Tara” u realizaciji programa zaštite medveda.

Takođe, povodom obeležavanja Dana zaštite prirode, danas će Botanička bašta „Jevremovac“ organizovati besplatne obilaske ovog zaštićenog područja u pratnji stručnih vodiča u 11 časova i u 13 časova, sa okupljanjem kod glavne kapije u Takovskoj 43.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime