Насловна Еко календар 5. јун – Светски дан заштите животне средине

5. јун – Светски дан заштите животне средине

8108
0
Извор: https://www.cleanpng.com
Време читања: 3 минута

Светски дан заштите животне средине обележава се ове године под слоганом „Време је за природу“. Овај догађај користи се као један од главних начина на које организација УН широм света развија свест о животној средини и подстиче политичку пажњу и акцију. У духу овог празника, доносиоци одлука спремнији су за потписивање и ратификовање међународних конвенција о животној средини, као и за разговоре о локалним еколошким проблемима. 

Међутим, до тога се није стигло преко ноћи. Шведска је, још 1968. године, прва предложила да се у УН одржи конференција која ће бити усмерена само на питања заштите животне средине. То је прихваћено тек 1969. године, када је одлучено да ће се 3 године касније у Шведској одржати једна таква конференција. Занимљиво је да је за водитеља конференције одабран Морис Стронг, канадски дипломата који је радио у нафтној индустрији, али је био врло заинтересован за животну средину.

Коначно, 1972. године, после 4 године припрема, лидери из целог света сели су заједно да разговарају о томе како да подигну свест о заштити животне средине и тада је, на самом почетку Стокхолмске конференције, 5. јун проглашен за Светски дан заштите животне средине. Први пут је прослављен под слоганом „Само је једна Земља” 1974. године. Током година биране су земље домаћини и теме које су одговарале највећим проблемима и изазовима – од загађења мора, уништавања шума и кријумчарења дивљих врста, преко климатских променациркуларне економије и одрживог развоја до образовања деце о заштити животне средине

https://lh6.googleusercontent.com/e4YQgLQUrZnfpZieYG_cdGA02v9sfmtad2eRg3GKMpi9UxQN3aDEspjr0CWgZjLB9CxnUHPdU6TMjrAApQKMVAy1AMRFkJUbbUUpU1M33RxZOltGpPKEBqdTwqLmE39aNtAZVAVl

Сада више од 140 земаља учествује у обележавању овог еколошког празника, а велики број познатих личности подстиче људе да, свако на свој начин, дају допринос у заштити животне средине. Широм света организују се бројни стручни и научни скупови, садње дрвећа, бициклистичке вожње, концерти, изложбе, фестивали, такмичења у школама, чишћења природе и прикупљање рециклабилног отпада. Ове године милиони људи догађај ће обележити на дигитални начин, повезани на друштвеним мрежама.

https://lh4.googleusercontent.com/bfghVGFdDhQ5v5U_kIIma83sgdi9EhKTEMMGRAbNVpRoxykBi3F2HQWFoIMPuBUhUUbSgL-WwJQVi1Y0PayWBCjYks37W5H0DjTDZVMb4izXne7s_aQB56R_8jup0KGIpCDY1aFX

Сваке године домаћин званичне прославе Светског дана заштите животне средине је друга земља. Овогодишњи домаћин је Колумбија у партнерству са Немачком, а тема је биодиверзитет. Одлука о теми и домаћину донета је у децембру 2019. године у Мадриду, на Конференцији УН о клими (COP25).  

„Климатска акција и очување биолошке разноликости две су стране исте кованице. Морамо развити политику којом се зауставља изумирање биљних и животињских врста. Немачка са задовољством подржава Колумбију и друге земље чланице у покретању акције за биодиверзитет“, рекао је Јохен Фласбарт, немачки државни секретар за животну средину. 

Цела трећа деценија 21. века биће у знаку очувања биодиверзитета, па не чуди што је ова тема изабрана за овогодишњи Светски дан заштите животне средине. Очекује нас Конференција УН о биолошкој разноликости (COP15) у Куенмингу, у Кини, а почиње и Деценија обнове екосистема (2021-2030). 

Ако се питате због чега је баш Колумбија домаћин овогодишњег догађаја – она је на првом месту по броју различитих врста птица и орхидеја, док по броју биљака, лептира, слатководних риба и водоземаца заузима друго место на свету. Биодиверзитет ове земље одржава око 10 процената биолошке разноликости целе планете, тако да је Колумбију изабрала сама тема празника.  

https://lh3.googleusercontent.com/Cxt5YfwiHu-D608R8dlY0_bR3Zfzki3yNU1enrNUKJ00YJx0clpMP7EZwjV4ncyvKQGD_XXrOkiez8_EN5B5cnck0n6O1U7QlWYHUt0hO2Ka8FHJbOS_8fK4PmUnhlBHAWPk-h_A

Биодиверзитет је темељ на ком почива читав живот на планети Земљи.  Промена или уклањање једног елемента тог система утиче на цео систем и може произвести веома негативне последице јер сваки појединачни члан укупне биолошке разноликости игра велику улогу у природној равнотежи. 

Људске активности укључујући крчење шума, уништавање станишта дивљих животиња, интензивирање пољопривреде и убрзање климатских промена, гурнули су природу изван њених граница. Многи Земљини екосистеми су у близини критичних тачака исцрпљивања или неповратних промена, вођених високим растом становништва и економским развојем. Међутим, растуће стопе коришћења природних ресурса и утицаји на животну средину који се јављају нису неопходни нуспроизвод економског раста ако се окренемо циркуларној економији и одрживом развоју. То је пут којим треба да кренемо.

Дан заштите животне средине је прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промена. Дакле, није важно да ли сте познати глумац, предузетник, студент или предшколац: окупите своју породицу и пријатеље и проведите дан у природи, будите део природе, учите од природе и чувајте природу! 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име