NaslovnaEko kalendarMeđunarodni dan zečeva

Međunarodni dan zečeva

1419
0

Svake četvrte subote ili nedelje u septembru obeležava se Međunarodni dan zečeva!

Od dece do starih, svima su simpatične i slatke ove dugouhe živuljke, pa su zato zaslužile i svoj dan.

Ali treba napraviti razliku između zečeva i kunića. Zec (Lepus) je rod sitnih sisara iz istoimene familije (Leporidae). Rod zečeva se od kunića razlikuje načinom života, na primer, kunići kopaju jazbine u zemlji, a zečevi ne. Zečevi na svet donose mlade skoro potpuno sposobne za samostalni život. Postoji deset rodova kunića. Obično žive 4-10 godina, dok domaći kunić može živeti 6-12 godina, pa i više. Rađaju se slepi i bez dlake, a progledaju sa navršene dve nedelje. 

Zečevi, odnosno kunići se hrane hranom bogatom vlaknima. Oni jedu seno, žitarice, zeleno povrće, korenje i travu. Opšte poznato i popularno je da zečevi vole da jedu šargarepu. Istina je da je vole, ali ona nije zdrava za njih u većim količinama jer sadrži dosta šećera.

Zečevi kao kućni ljubimci nisu laki za održavanje, potrebno je dosta strpljenja i rada kao i sa ostalim ljubimcima poput pasa ili mačke. Uz pravilnu negu i brigu mogu živeti 12 godina i duže. Oni su jako pametne i plemenite životinje i prilično su privrženi vlasnicima. Podložni su dresuri i vrlo brzo uče. Takođe se preporučuje dok su još mladi da se sterilišu, da ne bi postali neposlušniji i nestašniji. Interesantno je da nuždu vrše isključivo na jednom mestu i to mora biti ćošak.

Ove dugouhe i drage životinje nam svakodnevno unose radost u život, ali moramo misliti i o šteti koja se nanosi ovim stvorenjima putem lova, hrane, medicinskih eksperimentisanja, testiranja raznih proizvoda, farmi krzna… 

Najviše se apeluje kada su u pitanju uskršnji praznici, jer tada ljudi masovno kupuju kuniće kao idealan i simboličan poklon deci. Ti pokloni ubrzo posle praznika ostaju na ulici, u divljini kao plen ili u azilima. Između ostalog, zečevi nisu pogodni ljubimci za malu decu, već stariju odgovorniju decu ili odrasle. Takođe, zečevi ne vole da se dižu, jer ih to asocira na napad predatora koji imaju običaj da podižu svoj plen sa zemlje. Zato ako planirate da uzmete detetu zeca, možda je bolje da mu kupite plišanog zeku, dok ne nauči obaveze prema kućnom ljubimcu. Isto tako treba uzeti u obzir da zečevi mogu živeti i do 12 godina, zato treba uvideti sve faktore, od vremena pa do novca, da bi mogli da posvetite vašu pažnju ovom divnom ljubimcu.

Kroz istoriju zečevi su imali veliki uticaj na našu kulturu, od Duška Dugouška, Zeke Rodžera, Belog zeca iz Alise iz zemlje čuda pa do roze zeke koji reklamira Duracell baterije.

Zekama i kunićima treba pružiti pravilnu negu i sigurno mesto za život. Međunarodni dan zečeva i kunića nas podseća da su zeke jednake sa ostalim kućnim ljubimcima.  Dan zeka je tu da edukuje javnost o lovu na zečeve, medicinskim eksperimentima i testiranju proizvoda.

A šta mi možemo da uradimo da se ove pufne osećaju sigurnijim?

  • Ako želite zeku kao kućnog ljubimca, udomite, nemojte kupovati! Kontaktirajte lokalne azile ili nekoga ko želi da ga pokloni. 
  • Obezbedite im sigurnu sredinu i pravilan način ishrane.
  • Pomozite lokalnim azilima koji se brinu o njima, donirajte hranu ili novac.
  • Više informacija o odgoju zečeva i kunića možete naći ovde: rabbit.org

I za kraj, jedan dlakavi, prijateljski pozdrav od Zlate ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime