NaslovnaEko kalendar28. septembar – Dan zelene kupovine

28. septembar – Dan zelene kupovine

687
0

Današnji dan ima za cilj da nas podseti koliko su naše odluke važne za budućnost planete Zemlje. Naime, Dan zelene kupovine nas podstiče da kupujemo „zeleno”. Naravo, to ne znači da ćete kupiti sve što vidite u zelenoj boji, već da ćete kupovati ono što pomaže našoj životnoj sredini da ostane zelena i nezagađena. Ni ne slutite koliko je jednostavno postati „zeleni potrošač” (green consumer).

Pri svakoj kupovini imajte na umu ova tri glagola:

Smanji (reduce): Smanjite upotrebu svega što zagađuje okolini. Trudite se da kupujete proizvode od prirodnih materijala. Izbegavajte plastične kese i drugu ambalažu koju nije moguće reciklirati. Kupujte ono što vam je zaista potrebno i što neće završiti u kanti za smeće. Smanjite potrošnju štetnih hemikalija, a sredstva za čišćenje i kozmetiku napravite sami od prirodnih sastojaka. Prilikom kupovine električnih uređaja, obratite pažnju na oznake za potrošnju struje. Smanjite upotrebu automobila, hodajte, vozite bicikl ili koristite gradski saobraćaj. Birajte domaće proizvode, jer na taj način smanjujete zagađenje nastalo njihovim transportom. 

Ponovo upotrebi (reuse): Trudite se da pazarite ono što ćete moći da koristite više puta. Nabavite, ili pak, napravite, torbu za kupovinu koju ćete koristiti umesto plastičnih kesa. Svuda sa sobom nosite flašicu vode (staklenu, od tvrde plastike koja ne sadrži BPA ili od nerđajućeg čelika) i na taj način ćete izbeći kupovinu flaširane vode i smanjiti količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Ne bacajte garderobu, već je poklonite nekome kome će značiti, a i sami posetite prodavnicu polovne odeće, možda vam se nešto dopadne.

Recikliraj (recycle): Kupujte proizvode od već recikliranog i materijala koji ponovo može da se reciklira (limenke). Tokom reciklaže se potroši manje resursa nego za prozvodnju potpuno novog proizvoda. Takođe, pod reciklažom se podrazumeva sve što jedan proizvod ponovo učini korisnim, osim razvrstavanja otpada i njegovog odlaganja u kontejnere predviđene za to, možete reciklirati i u svom domu, pustite mašti na volju, a neke ideje možete pronaći i na našem blogu.

Žardinjera od stare automobilske gume

Kupujte „zeleno”, trošite pametno, za budućnost naše životne sredine!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime