Насловна Човек и планета Уметност Буди ЕКО Деда Мраз

Буди ЕКО Деда Мраз

2127
0
Време читања: 5 минута

Још једним текстом настављамо да вас подстичемо да будете прави мађионичари- употребите опет пластику, картон, кончиће, украсне траке и машту и направите поклоне са својим печатом еко уметника!
Рециклирајмо, учинимо некога срећним, допиринесимо очувању планете!

Присетите се зашто је битно да рециклирамо,  како да рециклирате папир  и погледајте како то раде ученици Медицинске школе на Звездари у свом малом удружењу.

Украсе или детаље за декорацију које сте научили да правите уз помоћ упутства из нашег претходног текста можете увек искористити и као поклон. Међутим, ако желите да поклон буде личан, онда спремите одмах свој материјал јер овога пута пишемо баш о томе, а Нова година само што није стигла.

1. Поклони

Обележивачи за књиге, илити bookmarker

Уколико имате пријатеља који се често дружи са књигама, направите обележивач за књиге у његовом стилу. Сваки пут када буде читао књигу мислиће на вас. Узмите парче картона и исцртајте облик какав желите. Препоручујемо ширину до 4 цм и да буде што једноставнији облик (квадрат, правоугаоник) због лакшег пластифицирања. Исцртајте на картону нешто што вас асоцира на особу којој поклањате обележивач, или картон прелепите крпицама. Пластифицирање можете да изведете уз помоћ обичне провидне лепљиве траке. Саветујемо траку ширине 5 цм. Избушите рупу на једном крају кроз који можете да провучете конац са пуфницом.
Пуфницу ћете направити тако што ћете обмотавати вуницу око неког предмета. Обмотавате онолико пута колико желите да вам пуфница буде густа. Када завршите са тим, испод провуците кончић којим ћете увезати намотаје вунице са једне стране, а са супротне исеците вуницу. 

Намотавање вунице
Пуфница

Природне ароме за колаче

За оне који воле да праве магију у кухињи и у стомацима, ви направите магију у бочицама. Ако још нисте смислили поклон за њих предлажемо да испратите наш рецепт. 

Природне ароме можете да правите од било које биљке, али не препоручујемо експериментисање како не бисте убрали биљку која је неукусна, отровна по човека или пак заштићена врста. Дакле, држите се познатог или питајте стручњаке за савет. Наша препорука је арома од лимуна, грејпфрута, нане и ваниле. 

Од материјала је потребно да имате свежу биљку, чију арому желите да добијете, односно њен миришљав и укусан део, водку, и бочицу у коју ћете сипати вашу арому. Исецкајте вашу биљку или искидајте листове како би што лакше пустили свој сок. Уколико се одлучите за ситно сецкање лимуна или нане, убаците један колут односно један цео листић због лепшег изгледа и да би се визуелно препознало о којој ароми је реч. Након тога прелијте биљку водком, и ваша арома је за неколико сати спремна да оствари своју сврху у нечијој кухињи. Боцу можете украсити тако што ћете исписати по њој поруку намењену вашем драгом кувару или је везати око грла боце.

Подметачи за шоље

Увек је право време за кафу. С тим у вези дајемо вам идеју за поклон особи са којом уживате у испијању топлих напитака. 

Искористите пластику, картон, украсне траке, крпице и темпере. На картону или пластици исцртајте облик вашег будућег подметача. Не задржавајте се само на квадрату или кругу, можете направити подметаче у облику пахуље, жира, рибе итд. Исеците облик, украсите га цртежима, порукама, лепљењем крпица или обмотавањем канапа. Увежите ваше подметаче украсном траком и обрадујте некога. Ми смо обрадовали нас 🙂

Чајеви

У сред зиме не можете да погрешите ако се определите за овај поклон. Чај можете направити сами, брањем, сушењем и цепкањем биљака, а ако вас то на неки начин замара купите чај,  кесице убаците у неку од ваших украсних тегли или истресите садржај свих кесица у теглу. Обе варијанте приказане су на слици 5. Не заборавите, кутију не морате бацати, већ је украсите и употребите за други поклон (касније у тексту). 

У нашој мешавини се налази маслачак, липа, нана, камилица и жалфија 

Пронађите омиљену биљну мешавину на http://www.lucardoo.co.rs/

2. Паковање 

Врећице

Искористите остатке крпица и направите врећицу за поклон. Уколико имате више ситнијих комада ушијте их један за други, а ако имате комад који је довољан да у њега стане ваш поклон једноставно га увежите украсном траком или конопцем. Једноставно, у три потеза!

Кутије

Кутије такође можете направити сами од картона, притом, не морате да се одлучите за класичан облик коцке. Предлажемо вам неколико различитих идеја. Раније смо споменули да искористите старе кутије (нпр. од чаја). Ми смо на наше кутије нанели мало лепка и обмотавали смо вуницу око кутије. Осушили смо кришке мандарина и искористили смо их за декорисање заједно са гранчицом тује.

Честитке

Зар вам нису одувек биле драже оне честитке које садрже речи посвећене вама, печатиране рукописом онога кога баш ви инспиришете? Ако се слажете, знате шта вам је чинити. Сигурно већ знате некога ко уме да вам размрда вијуге, напишите нешто за ту особу, узмите материјал у своје руке и почните да стварате. 

Пишите нам реакције пријатеља, и шаљите нам слике ваших дела 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име