NaslovnaČovek i planetaUmetnostBudi EKO Deda Mraz

Budi EKO Deda Mraz

375
0

Još jednim tekstom nastavljamo da vas podstičemo da budete pravi mađioničari- upotrebite opet plastiku, karton, končiće, ukrasne trake i maštu i napravite poklone sa svojim pečatom eko umetnika!
Reciklirajmo, učinimo nekoga srećnim, dopirinesimo očuvanju planete!

Prisetite se zašto je bitno da recikliramo,  kako da reciklirate papir  i pogledajte kako to rade učenici Medicinske škole na Zvezdari u svom malom udruženju.

Ukrase ili detalje za dekoraciju koje ste naučili da pravite uz pomoć uputstva iz našeg prethodnog teksta možete uvek iskoristiti i kao poklon. Međutim, ako želite da poklon bude ličan, onda spremite odmah svoj materijal jer ovoga puta pišemo baš o tome, a Nova godina samo što nije stigla.

1. Pokloni

Obeleživači za knjige, iliti bookmarker

Ukoliko imate prijatelja koji se često druži sa knjigama, napravite obeleživač za knjige u njegovom stilu. Svaki put kada bude čitao knjigu misliće na vas. Uzmite parče kartona i iscrtajte oblik kakav želite. Preporučujemo širinu do 4 cm i da bude što jednostavniji oblik (kvadrat, pravougaonik) zbog lakšeg plastificiranja. Iscrtajte na kartonu nešto što vas asocira na osobu kojoj poklanjate obeleživač, ili karton prelepite krpicama. Plastificiranje možete da izvedete uz pomoć obične providne lepljive trake. Savetujemo traku širine 5 cm. Izbušite rupu na jednom kraju kroz koji možete da provučete konac sa pufnicom.
Pufnicu ćete napraviti tako što ćete obmotavati vunicu oko nekog predmeta. Obmotavate onoliko puta koliko želite da vam pufnica bude gusta. Kada završite sa tim, ispod provucite končić kojim ćete uvezati namotaje vunice sa jedne strane, a sa suprotne isecite vunicu. 

Namotavanje vunice
Pufnica

Prirodne arome za kolače

Za one koji vole da prave magiju u kuhinji i u stomacima, vi napravite magiju u bočicama. Ako još niste smislili poklon za njih predlažemo da ispratite naš recept. 

Prirodne arome možete da pravite od bilo koje biljke, ali ne preporučujemo eksperimentisanje kako ne biste ubrali biljku koja je neukusna, otrovna po čoveka ili pak zaštićena vrsta. Dakle, držite se poznatog ili pitajte stručnjake za savet. Naša preporuka je aroma od limuna, grejpfruta, nane i vanile. 

Od materijala je potrebno da imate svežu biljku, čiju aromu želite da dobijete, odnosno njen mirišljav i ukusan deo, vodku, i bočicu u koju ćete sipati vašu aromu. Iseckajte vašu biljku ili iskidajte listove kako bi što lakše pustili svoj sok. Ukoliko se odlučite za sitno seckanje limuna ili nane, ubacite jedan kolut odnosno jedan ceo listić zbog lepšeg izgleda i da bi se vizuelno prepoznalo o kojoj aromi je reč. Nakon toga prelijte biljku vodkom, i vaša aroma je za nekoliko sati spremna da ostvari svoju svrhu u nečijoj kuhinji. Bocu možete ukrasiti tako što ćete ispisati po njoj poruku namenjenu vašem dragom kuvaru ili je vezati oko grla boce.

Podmetači za šolje

Uvek je pravo vreme za kafu. S tim u vezi dajemo vam ideju za poklon osobi sa kojom uživate u ispijanju toplih napitaka. 

Iskoristite plastiku, karton, ukrasne trake, krpice i tempere. Na kartonu ili plastici iscrtajte oblik vašeg budućeg podmetača. Ne zadržavajte se samo na kvadratu ili krugu, možete napraviti podmetače u obliku pahulje, žira, ribe itd. Isecite oblik, ukrasite ga crtežima, porukama, lepljenjem krpica ili obmotavanjem kanapa. Uvežite vaše podmetače ukrasnom trakom i obradujte nekoga. Mi smo obradovali nas 🙂

Čajevi

U sred zime ne možete da pogrešite ako se opredelite za ovaj poklon. Čaj možete napraviti sami, branjem, sušenjem i cepkanjem biljaka, a ako vas to na neki način zamara kupite čaj,  kesice ubacite u neku od vaših ukrasnih tegli ili istresite sadržaj svih kesica u teglu. Obe varijante prikazane su na slici 5. Ne zaboravite, kutiju ne morate bacati, već je ukrasite i upotrebite za drugi poklon (kasnije u tekstu). 

U našoj mešavini se nalazi maslačak, lipa, nana, kamilica i žalfija 

Pronađite omiljenu biljnu mešavinu na http://www.lucardoo.co.rs/

2. Pakovanje 

Vrećice

Iskoristite ostatke krpica i napravite vrećicu za poklon. Ukoliko imate više sitnijih komada ušijte ih jedan za drugi, a ako imate komad koji je dovoljan da u njega stane vaš poklon jednostavno ga uvežite ukrasnom trakom ili konopcem. Jednostavno, u tri poteza!

Kutije

Kutije takođe možete napraviti sami od kartona, pritom, ne morate da se odlučite za klasičan oblik kocke. Predlažemo vam nekoliko različitih ideja. Ranije smo spomenuli da iskoristite stare kutije (npr. od čaja). Mi smo na naše kutije naneli malo lepka i obmotavali smo vunicu oko kutije. Osušili smo kriške mandarina i iskoristili smo ih za dekorisanje zajedno sa grančicom tuje.

Čestitke

Zar vam nisu oduvek bile draže one čestitke koje sadrže reči posvećene vama, pečatirane rukopisom onoga koga baš vi inspirišete? Ako se slažete, znate šta vam je činiti. Sigurno već znate nekoga ko ume da vam razmrda vijuge, napišite nešto za tu osobu, uzmite materijal u svoje ruke i počnite da stvarate. 

Pišite nam reakcije prijatelja, i šaljite nam slike vaših dela 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime