NaslovnaŽivi svetKada kancelariju zameni afrička savana

Kada kancelariju zameni afrička savana

435
0

Stiv Irvin je rekao: „Ako ne možete očarati ljude pričom o divljim životinjama, kako ćete ih podstaći da vole, neguju i štite divlji svet i sopstvenu životnu sredinu?ˮ 

Din Šnajder upravo to čini, svakodnevno nas očarava svojim pričama iz divljine. Naime ovaj dvadesetsedmogodišnji mladić je zidove kancelarije zamenio prostranstvima Afrike. Nakon godinu dana rada na mestu finansijskog savetnika u Cirihu, u Švajcarskoj gde je rođen i odrastao, Din je odlučio da osnuje sopstvenu kompaniju. To mu je pomoglo da ostvari ono o čemu je kao dete sanjao gledajući emisije o divljim životinjama koje je vodio Stiv Irvin.

Uz podršku svoje porodice, preselio se u Južnoafričku Republiku i osnovao oazu Hakuna Mipaka (Hakuna Mipaka), što na afričkom jeziku, svahiliju, znači „Bez granicaˮ. Da Din Šnajder zaista živi bez granica možete videti i na društvenim mrežama, gde svakodnevno objavljuje snimke na kojima je u zagrljaju sa lavovima i hijenama, a društvo mu pred spavanje prave majmuni kapucineri. Ovi snimci bude pomešana osećanja, strah i divljenje, ali odišu poverenjem i ljubavlju između čoveka i životinje, kao i njihovom neraskidivom vezom. 

Iako je Hakuna Mipaka zatvorena za posetioce i turiste, nastala je kao Šnajderova ideja da ljudima približi život divljih životinja, jer veruje u Irvinove reči, da ljudi štite ono što vole. Hakuna Mipaka se prostire na 400 hektara afričkog tla i dom je hiljadama različitih vrsta. Ovde su takođe svoje utočište pronašle i životinje koje su spašene iz zatočeništva, a Din sa svojim timom radi na njihovoj rehabilitaciji i navikavanju na život u divljini. Hijena Čaki, lav Dekster i kapucineri Momo i Džejdžej su samo neki od stanovnika Hakuna Mipaka oaze sa kojima Din Šnajder svakodnevno provodi vreme. Osim njih tu su i žirafe, leopardi, ptice, reptili… Hakuna Mipaka je podređena životinjama, njihovim potrebama, bezbednosti i slobodi. Iako je ideja i vlasništvo jednog čoveka, njen opstanak ne bi bio moguć bez tima koji stoji uz Dina, sa istim ciljem, a to je očuvanje divljih vrsta.

Još jedan od projekata Dina Šnajdera je i edukacija dece u školama Afrike, što je za njega od posebne važnosti, jer kako kaže: „Deca čine 30 posto ljudske populacije, ali 100 posto naše budućnostiˮ. 

Dogodovštine ovog hrabrog momka, koji je poslušao svoje srce, možete pratiti na društvenim mrežama YouTubeFacebook Instagram, a sve o novim projektima i o tome kako kroz donacije i sami možete pomoći poboljšanju uslova života u Hakuna Mipaka oazi možete pročitati na zvaničnom sajtu.

Fotografije su preuzete za Facebook stranice.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime