Насловна Активизам и едукација Деца из Србије имају иновативна еколошка решења за бољу планету

Деца из Србије имају иновативна еколошка решења за бољу планету

1111
0
Време читања: 3 минута

Хиљаду деце широм света у истом тренутку дизајнира предлоге решења за бољу планету

Београд, 12. април 2022. – На управо завршеном четвртом издању Глобалног дечјег Дизајнатона – дизајн маратона у Београду, на тему “Наша планета, наша будућност”, представљена су иновативна еколошка решења основаца који су помоћу нових технологија дизајнирали основци из Србије, у организацији KidHub-а из Београда.

Три награђена ученичка решења су дело тимова: “Микини млади научници”, ученика четвртог разреда ОШ “Мирослав Антић” из Београда који се бавио проблемом загађења тла, кроз израду филтера у виду биоразградивих ракета за пречишћавање киселих киша. Тим “Зеленкаде”, ученика петог разреда ОШ “Слободан Секулић” из Ужица, бавио се проблемом текстилног отпада и фокус им је био одрживост градског екосистема кроз израду прототипа зеленог аутомата који служи за разврставање текстилног отпада и његову рециклажу, али и пречишћавање ваздуха, док је тим “Еко бус башта” ученика седмог разреда у оквиру Прве крагујевачке гимназије из Крагујевца, представио прототип еколошке станице као мултифункционалног простора који чини градска башта, соларни пуњач, место за комуникацију и окупљање локалне заједнице кроз донације намењене озелењавању града.

На овом догађају учествовало је десет тимова финалиста из основних школа: “Уједињене Нације” из Београда, “Мирослав Антић” из Београда, “Слободан Секулић” из Ужица, Др Драгиша Мишовић” из Чачка, “Стефан Немања” из Ниша, “Велизар Станковић Корцагин” из Великог Шиљеговца код Крушевца, “Прва крагујевачка гимназија” из Крагујевца, , “Браћа Барух” из Београда и “Трива Витасовић” из Лебарника. Они су имали прилику да унапреде, дизајнирају, конструишу помоћу електронике и програмирања уз употребу рециклажних материјала своја еколошка решења у виду прототипа, а затим да их представе пред жиријем.

Чистији ваздух, вода, земљиште, отпад у рекама, решења за отпад од хране, текстила, недостатак зелених површина, проблем киселих киша и занимљива решења у домену “кружне економије”, само су неке од тема којима су се основци бавили и то на примеру Србије. Према оцени жирија, “овим пројектима, ученици су доказали не само да имају развијену еколошку свест, већ и да су спремни да остваре своја еколошка права кроз врло конструктувна и иновативна решења”.

Основци су дизајнирали своја решења примењујући награђени Дизајнатон метод који представља иновативни спој “дизајнерског размишљања” (design thinking) и “стваралачког образовања” (MakerEd) помоћу електро-компоненти, програмирања са MakeBlock-ом, Lego We Do комплетима и Micro:bit--ом.

Жири је био у саставу Миљан Пељевиц – еколошко удружење Еконаут које се бави подстицањем развоја иновативних градских зелених решења попут “градских башти” или “градског пчеларства”, архитекта Маја Лалиц директорка Фестивала Миксер који је већ годинама посвећен промовисању друштвено ангажованих идејеа у дизајну, архитектури, урбанистичком планирању, новим технологијама, уметности, музици и комуникацијама, као и Јелена Пауновић и правница, координаторка програма еколошких права деце из Центра за права детета, уз модерацију комуниколошкиње и новинарксе Александра Малушев.

„Глобални Дечји дизајн маратон – Дизајнатон“ (Global Children’s Designathon) је истовремено одржан у у 24 земље. Међу 3000 деце из читавог света, учествовало је и 45 из Србије. Ове године учествовало је више од 400 основаца из 17 основних школа из целе Србије, а у финале је ушло 10 тимова.

Designathion Works Ⓡ је мејкер едукативни програм из Холандије намењен деци узраста од 8 до 14 година с циљем креирања иновативних еколошких и друштвених решења структурисаних око УН глобалних циљева одрживог развоја помоћу нових технологија.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име