NaslovnaVestiDomaća proizvodnja rešava sve

Domaća proizvodnja rešava sve

169
0
Izvor: http://undergroundreporter.org

Ko bi rekao da ću pisati o ovoj temi u vidu sveže i nove ideje u Boliviji? Ja sigurno ne. 

Kažem to sa čuđenjem, jer kada ceo svet govori o klimatskim promenama održivom razvoju i narod se bori za nova prava i zakone, prosto se pitam kako se toliko zapostavljaju prirodna dobra, njive, šume i plodno zemljište.  Ako izuzmemo moju nezainteresovanost za velike kompanije koje promovišu veštačku hranu, možemo da obratimo pažnju na ono što se dešava u Boliviji, siromašnoj zemlji, u kojoj vlada neuhranjenost i loš kvalitet života.

Ali to će se ubrzo promeniti, ako već i nije, zato što je Bolivija dobila 40 miliona dolara u cilju podrške i napretka lokalnih farmera za proizvodnju hrane. Smatra se da će do 2020. godine Bolivija biti potpuno samostalna po tom pitanju. Smanjenje uvoza hrane će biti povoljno ne samo zbog veće proizvodnje od lokalnih farmera, nego će se smanjiti i nezaposlenost i siromaštvo.

Važno je spomenuti i projekat započet 2009. godine pod nazivom „Integrated Food Security Project”, koji omogućava bolju dostupnost hrane veće nutritivne vrednosti, promoviše zaštitu životne sredine i značaj klimatskih promena.

Izvor: https://www.organicconsumers.org

Koji su uspesi ovog projekta:

  • Obrazovanje preko 80 ljudi u cilju proizvodnje meda, dostupnost u marketima i prodaja meda u školama;
  • Obnavljanje i zaštita prirodnih staništa mnogih životinja, kao i poboljšanje proizvodnje i prodaje retke vrste vune (vikunja);
  • Pokrenuta je studija o uticaju klimatskih promena na agrikulturu, pronalaženju novih tipova biljnih bolesti, varijacija useva i promena u lokalnim ekosistemima;
  • Treniranje oko 2000 žena za konstrukciju ekoloških kuhinja i pronalaženje alternativnih načina za klasične peći;
  • Organizovano preko 30 radionica na kojima se govorilo o pravilnom korišćenju tržišnih informacija i
  • Saradnja sa oko 350 proizvođača mleka u cilju uvođenja moderne tehnologije;

Nadajmo se da će napori uloženi u ove projekte doneti bolju budućnost narodu Bolivije i da će se dugoročno isplatiti. Moći će da se uzgaja ne samo Kinoa po kojoj su poznati, već i raznovrsno povrće koje će doprineti zdravlju narodu.

Naša Srbija ima neverovatne mogućnosti za domaću proizvodnju hrane, pa zašto ne bismo krenuli putem Bolivije?

Na kraju krajeva, od te zemlje smo i potekli, ona je odhranila i nas i naše pretke. ☺

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime