Насловна Занимљивости Друштвене игре са еколошким мотивима

Друштвене игре са еколошким мотивима

2293
0
Време читања: 6 минута

Друштвене игре само су још један од забавних начина да проведете што више времена са најдражима за време зиме и празника. Оне нам могу подстаћи развој стратешког размишљања, ојачати такмичарски дух, а ове четири игре које вам представљамо могу нас научити и понешто о биологији и законима природе.

Да ли само на основу дизајна кутије можете да погодите да ли је нека друштвена игра занимљива или не? Вероватно не можете. Али управо због дизајна, застала сам и обратила пажњу на Фотосинтезу, друштвену игру о дрвећу направљену у Blue Orange Games издаваштву. Прелепе боје, правила која прате законе фотосинтезе, ротација сунца и игра сенки… морала сам да сазнам више и поделим са вама утиске.

Фотосинтеза је апстрактна стратешка игра за 2-4 играча, а за једну партију ће вам требати око сат времена. Без обзира на број играча, ова игра ће бити забавна и сваки пут другачија. Циљ игре је да сакупите што више поена тако што ћете се трудити да завршите све фазе развоја вашег дрвећа. На почетку игре, сваки играч бира коју шуму жели да гради – пролећну, летњу, јесењу или зимску. У складу са годишњим добима, дизајн дрвећа одрађен је на завидном нивоу, и сигурно вам неће бити лако да одаберете за коју шуму ћете се борити. Фотосинтеза има четири рунде, а свака рунда има фазу фотосинтезе и фазу раста дрвећа. У фази фотосинтезе играчи сакупљају светлосне поене ако им дрвеће није у сенци другог дрвећа, у зависности од позиције сунца које ротира око табле за играње и помера се када сваки играч одигра свој потез. Када сакупите светлосне поене, можете започети фазу раста своје шуме.

Ова игра изазов је свима, чак и играчима којима тема у почетку и није толико примамљива. Правила се лако уче, фазе играња одржавају пажњу и уче нас о важности сунчеве светлости као покретачу развоја живота. Испод можете видети кратак опис игре, након чега ћете сигурно пожелети да је одиграте бар једном:

Моја знатижеља одвела ме до још једне Blue Orange друштвене игре зване Планета. И ова игра ће вас очарати дизајном и јединственим тродимензионалним деловима. Током 12 рунди сваки играч бира терен за своју планету. Терени су разнолики – снежни, океански, шумски, итд. Чим играч одабере поље са тереном, магнетски га лепи за своју планету.

Почевши од 3. рунде, вашу планету насељавају животиње. Картице са животињама добијате по једноставном правилу већине – нпр. ако сте ви играч који има највећу шуму поред океана, картица је ваша, и на крају игре може вам донети 1-2 поена.

Игра се завршава после одигране 12. рунде. Сваки играч отвара своју картицу са тајним циљем, и могуће је да ће тада добити поене. Свака картица са неком животињском врстом која помаже вашем циљу доноси један поен, а свака која вам одмаже доноси вам 2 поена (нека разлог за то остане тајна ☺). Победник је играч са највише поена.

Највећу драж у игрању има то стално ротирање планете у рукама. Такође, иако има сличности у правилима са неким друштвеним играма, Планета је интересантна зато што не постоји једна заједничка табла за све играче, него су сви фокусирани највише на своју планету. Једна партија траје око пола сата, а на крају долази тренутак да се дивите својој величанственој 3D планети. Правила и лепоту Планете можете видети на снимку испод:

А сада вас водим у долину Everdell, дубоко у шуми која прича најлепшу причу о смењивању годишњих доба. У овој игри имаћете много вредних животиња које ће јурити да испуне своје задатке на време. На почетку игре, сваки играч добија две животиње радилице, плус шпил карата. Сваки пут када је на вас ред да играте, имаћете три могућности – да поставите животињу где желите, да се спремате за следеће годишње доба или да отворите карту (једну из свог шпила или из великог поља на табли које називамо долина).

Ефекат који се постиже преласком у ново годишње доба је тај да животиње радилице морају да долазе и одлазе са табле у различито време. Занимљиво је то да не морају сви играчи у исто време да се налазе у истом годишњем добу, па се веома често дешава да се доба драстично разликује од играча до играча на крају игре.

Али иако се чини да се у игри углавном ради о позиционирању животиња и промени годишњег доба, права игра је у картама, које представљају битке и конструкције које ће шуму учинити цивилизацијом. Свака карта долази са трошковима, мада играчи такође могу зарадити бесплатне карте градећи неопходне конструкције. Играчи су ограничени на осам карата у руци, а са неколико изузетака, њихова цивилизација је ограничена на само 15 одиграних карата. Дакле, играчи морају пажљиво одабрати које ће карте држати и које карте играти. Одређени размаци омогућавају играчима да одбаце карте за ресурсе или бодове.

У игри постоји пет врста карата. Картице путника се активирају једном, дајући једну предност. Производне картице се активирају када се играју и током одређених годишњих доба. Одредишне картице дају додатне просторе за позицију животиња. Картице за управљање дају посебне моћи које мењају играње. И картице просперитета дају бодове на крају игре.

Игра се завршава када сви играчи прођу и заврше играње. У том тренутку играчи зарађују бодове за карте у свом граду (што је углавном највећи део поена у игри), жетоне за поене (који се могу прикупити на одређеним местима и са одређених карата), основне и посебне догађаје, картице просперитета (које стварају бонус поене у играчевом граду) и „путовање“ (што је посебан простор који додељује бодове за одбацивање вишка карата у последњем кругу).

Маестрално одрађени делови ове игре лепо доприносе теми: играчи се осећају као да граде мали град у шуми, дајући својим омиљеним шумским створењима место за изградњу цивилизације. Тамо ће бити све што им треба – од фарме, преко поште, до манастира – којим управљају разна створења.

Али ако играчи долазе на прво играње због естетике и теме Everdell-a, они јој се стално враћају због саме структуре игре и њених правила. Everdell је одличан баланс неколико механизама, а све то заједно ствара фасцинантну игру која је изузетно привлачна.

Игра се лепо гради и њена прича одлично напредује. Прво годишње доба је кратко – својеврсно тражење ресурса – и надовезује се на дуго последње доба, у коме играчи трагају за бодовима и стављају последњи печат на свој град. Општи преглед игре можете видети испод:

Пре него што вам откријем где можете да играте и купите неке од ових игара, не могу а да вам не препоручим и Распон крила (на енглеском Wingspan). Ово је игра карата за изградњу за једног до пет играча. И, да … ради се о птицама, ма колико то некоме може да звучи блесаво. Дужина игре варира у зависности од броја играча, али када знате правила, чак и четири игре могу бити завршене за сат времена или мање. Игра се у четири рунде, од којих свака траје између пет и осам окрета. Током окрета, играч бира између четири доступне акције: 1) да игра птицу из своје руке – тј. да плати трошкове птице и смести је у станиште шуме, травњака или мочваре на својој табли; 2) да добије храну и активира моћи птица у својој шуми – храном се плаћа трошак постављања птице на играчеву таблу; 3) да „излегне јаја“ и активира снаге птица на својим травњацима – јаја се користе за плаћање трошкова смештаја птице изван првог простора у сваком станишту, као и за постизање бодова на крају игре; 4) и да извуче карте и активира моћи птица у својим мочварама – потребне су вам карте како бисте добили опције на којим ћете се птицама играти.

После четири рунде, коначни резултати се збрајају и играч са највише бодова постаје победник. Испод можете да баците поглед на игру:

Зашто играчи воле ову игру? Зато што никада не треба судити о друштвеној игри по њеној теми и зато што птице заиста јесу забавне. Распон крила је код мене изазвао реакцију која се ретко дешава: научила сам игру, играла је и одмах пожелела да играм опет. И опет. И сваки пут је било узбудљиво! 

Већину ових игара можете играти у клубовима друштвених игара (наравно када се смири епидемиолошка ситуација), као што је Астал, а можете их и поручити преко њихове фејсбук или инстаграм странице. Такође их можете купити у Мipl или Games4You  продавницама. Нека играње почне! Срећно!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име