Насловна Вести Earthshot Награда – 10 година да спасимо планету

Earthshot Награда – 10 година да спасимо планету

1199
0
Време читања: 2 минута

„Ми се налазимо у специфичном тренутку наше историје. Никада пре нисмо имали толико развијену свест о томе шта радимо нашој планети, и никада пре нисмо имали толику моћ да учинимо нешто поводом тога “- Дејвид Атенборо

Ове године принц Вилијам заједно са Глобалном алијансом покрећу најпрестижнију награду у области заштите животне средине до сада. Глобалну алијансу чине непрофитне међународне организације посвећене заштити животне средине и одрживом развоју, чији ће задатак бити да сваке године номинују организације за доделу награда Earthshot. Награда Earthshot је намењена је да инспирише нове генерације мислилаца, инжењера и научника широм света да побољшају стање наше планете у наредних десет година. Инспирација је узета из програма Moonshot, који је покренуо амерички председник Џон Ф. Кенеди и тако окупио милионе људи широм света организовањем трке за лансирање првог човека на месец.

Награда је подељена на пет једноставних, али амбициозних циљева названих „Earthshots“ који ће, ако се постигну, драматично побољшати живот на планети за будуће генерације. Следећих десет година додељиваће се награде од пет милиона фунти сваке године. Наградно веће, које чини глобални тим утицајних људи из различитих сектора, награђиваће победнике сваке године од 2021. до 2030. године.

Извор: твитер налог @TheEarthshotPrize

Награде су подељене у пет категорија. Подела је изведена у складу са научно договореним циљевима, укључујући циљеве одрживог развоја УН-а. Заједно чине групу изазова утемељених у науци, који желе да изазову нове начине размишљања, развој нових технологија, система, политика и решења. Пет категорија на које је награда подељена су:

  1. Заштитите и обновите природу – залажемо се да по први пут у историји човечанства природа расте уместо да се смањује. Желимо да обновимо и заштитимо станишта у којима живе дивље животиње, од слатководних станишта до тропских шума. Награду ће освојити они који се изузетно труде да победе у овом изазову, као што су конзервационисти који заустављају криволовце, предузетници који саде милијарде нових стабала и власници земљишта који стварају радна места за људе који штите природу.
  2. Очистите наш ваздух – трудимо се да сви удишу чист, здрав ваздух, по стандардима квалитета Светске здравствене организације или чак бољи од тих стандарда. Желимо да укинемо застареле транспортне моделе који емитују токсичне издувне гасове, да пређемо на 100% обновљиву енергију и заувек елиминишемо фосилна горива.
  3. Оживите наше океане – посвећени смо чишћењу и очувању наших океана за будуће генерације. Желимо да уђемо у нову еру у којој сви користе океан на одржив начин. Награда ће бити додељена иноваторима који ће револуционирати наше разумевање океана, светским лидерима који доводе до краја злочиначке и неодрживе методе риболова, технолозима који обнављају коралне гребене.
  4. Изградите свет без отпада – залажемо се за свет у којем се ништа не баца, већ се остаци једног процеса користе као материјал за други процес, исто као у природи. Желимо да елиминишемо бацање хране, коришћење једнократне амбалаже и да подстакнемо нове генерације људи и индустрије на рециклирање.
  5. Поправите нашу климу – залажемо се за побољшање климе изградњом угљеничноу неутралне економије која омогућава процват сваке културе, друштва и државе. Желимо да се супротставимо климатским променама уклањањем више угљеника из атмосфере него што га ослобађамо. Изградићемо начине да заштитимо људе од климатских катастрофа.

Прва додела награда Earthshot биће одржана у Лондону 2021. године. Нове информације се додају сваког месеца. За више информација можете пратити The Earthshot Prize на инстаграму и твитеру.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име