NaslovnaAktivizam i edukacijaŠta ili ko je EcoHub?

Šta ili ko je EcoHub?

559
0

U vremenu kada zagađenje i ugroženost životne sredine predstavljaju velike probleme za ceo svet, grupa mladih ljudi u Beogradu, 2016. godine osnovala je EcoHub. Okupljeni oko istog cilja, a to je ekološki svesno i odgovorno društvo, osnovali su neprofitno ekološko udruženje, čija je glavna misija edukacija najmlađih sugrađana.

EcoHub tim

Eko-radionice i eko-mentori

Od 2017. godine EcoHub realizuje projekat ekoloških radionica u tri osnovne škole na teritoriji Beograda,  OŠ „Danilo Kiš” koja pripada opštini Voždovac, OŠ „Kralj Petar Prvi” i OŠ „Dragan Kovačević” u Starom Gradu . Kako je više glava uvek pametnije, u svoj rad su uključili i volontere: studente ekologije i srodnih nauka, ali i sve mlade ljude koji vole rad sa decom i zaštitu životne sredine. Oni postaju eko-mentori osnovcima i održavaju praktične ekološke radionice u svom odeljenju jednom sedmično. Na časovima, deca imaju priliku da saznaju nešto novo o  očuvanju životne sredine i shvate koliko je priroda važna za dalji razvoj i opstanak ljudske vrste na Zemlji. Poseban izazov, kako mališanima, tako i mentorima, predstavljaju različite teme koje se iz meseca u mesec smenjuju, te su naši najmlađi do sada odgonetnuli pitanja kako je tekla evolucija, zašto su dinosaurusi nestali, šta su to reliktne i endemične vrste kao i mnoga druga.

No, nisu samo deca ta koja stiču nova znanja zahvaljujući EcoHub-u, već i eko-mentori na kraju ciklusa radionica, koji traje tri meseca, postaju bogatiji za jedno novo iskustvo stečeno u radu sa decom i pregršt novih informacija, što je i te kako značajno za njihov dalji profesionalni razvoj. Do sada su uspešno realizovana tri, a polako se privodi kraju i četvrti ciklus radionica, u kojima je učestvovalo oko 400 osnovaca i 80 mentora.

„EkoManifest”

EcoHub će u subotu 18. maja u 11 časova, na platou ispred Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” organizovati javnu ekološku radionicu, pod sloganom „Lansiraj svoje ekološko znanje”,  gde će mališani iz OŠ „Danilo Kiš” i OŠ „Kralj Petar Prvi” pokazati šta su do sada naučili o zaštiti životne sredine, a zainteresovani sugrađani će moći da se upoznaju sa radom organizacije EcoHub. Ovom prilikom pozivamo sve mame i tate, bake i deke, da dovedu svoje mališane, koji će imati priliku da se druže, crtaju i uče o prirodi sa vršnjacima iz osnovnih škola. Takođe, i odrasli će moći da saznaju nešto novo i provere svoje znanje iz oblasti ekologije odgovarajući na pitanja koja su im osnovci uz pomoć eko-mentora pripremili, dok će najuspešniji na poklon dobiti i neki od dečijih radova koji su nastali u toku radionica, a predstavljaju prava mala umetnička dela. Na „EkoManifest” možete doneti i metalnu ambalažu, konzerve i limenke, kao i plastične čepove, koje će preuzeti organizacije zadužene za njihovo prikupljanje i reciklažu: „Svaka limenka se računa – Srbija” i „Čep za hendikep”, a čućete i nešto o samom procesu recikliranja.

IMG-20190504-WA0000.jpg

Svi znamo koliko su deca važan deo porodice, a samim tim i celog društva, i sa koliko entuzijazma nova znanja prenose na svoje roditelje, tako da sa razlogom, zahvaljujući najmlađima, možemo da se nadamo svetlijoj budućnosti za našu životnu okolinu.

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime