NaslovnaAktivizam i edukacijaEcosia – ekološki pretraživač

Ecosia – ekološki pretraživač

50
0

Verovali ili ne, postoji način da sadite drveće čak u Africi, a da se ni ne pomerite!

Ecosia je pretraživač koji je napravljen još 2009. godine i radi više-manje kao gugl pretraživač. Jedina razlika je što vam ecosia pored rezultata vaše pretrage pokazuje i reklame i na taj način zarađuje novac. Preko 80% zarade, odlazi na projekat sađenja drveća.

Zašto se sadi drveće u Afričkoj pustinji?

Sadnja stabala pre svega donosi kiseonik i pomaže hlađenju planete zemlje, jer drveće apsorbuje ugljen-dioksid. Drveće štiti zemljište od erozije, sprečava poplave i čini zemljište plodnim. Stanovnicima Afrike daje mogućnost zarade, a oni od tog novca šalju svoju decu u školu.

Da li samo u Africi?

Ne. Ecosia je odavno počela da se širi, po potrebama ljudi i planete Zemlje. Trenutno deluju na području Tanzanije, Indonezije, Perua, Madagaskara i Burkine Faso. Naravno, na svakom od tih područja sadi se vrsta koja je pogodna za samo područje.

Tokom devet godina postojanja, ecosia je sakupila čak 4.6 miliona evra i zasadila skoro 12 miliona stabala. Svaka pretraga njima donosi pola centa, što znači da je potrebno oko 56 pretraga da bi se zasadilo jedno drvo!

Svakog trenutka možete videti koliko je stabala posađeno do sad i učestvovati u sađenju drveća na: https://www.ecosia.org

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime