NaslovnaAktivizam i edukacijaŽelite da razvijete svoju „zelenu“ ideju ili posao – upoznajte EIT Climate-KIC

Želite da razvijete svoju „zelenu“ ideju ili posao – upoznajte EIT Climate-KIC

233
0
(preuzeto sa aalto.fi)

EIT (Evropski institut za Inovacije i Tehnologiju) je ogranak Evropske Unije osnovan 2008. godine sa ciljem da podstakne razvoj preduzetništva i inovacija širom Evrope. On okuplja različite institucije (univerzitete, naučne institute, privatne kompanije, nevladine organizacije i dr.) koje formiraju Zajednice za znanje i inovacije (Knowledge and Innovation Community ili skraćeno KIC). Postoji više Zajednica tj. KIC-ova  čiji je glavni zadatak da pronalaze ljude sa odgovarajućom idejom i omoguće ostvarenje te ideje na poslovnom planu.

Koje Zajednice postoje i kakve ideje traže?

 • EIT Climate-KICza prilagođavanje klimatskim promenama i zaustavljanje daljih promena, osnovana 2010.
 • EIT Digitalza razvoj digitalne tehnologije, pre svega informacionih tehnologija, osnovana 2010.
 • EIT InnoEnergyza inovacije na polju obnovljivih izvora energije, takođe osnovana 2010.
 • EIT Healthbavi se inovacijama na polju zdravog života i starenja, osnovana 2014.
 • EIT Raw Materialsza razvoj održivog pronalaženja, izvlačenja, obrade i ponovne upotrebe materijala, osnovana 2014.
 • EIT Foodza razvoj održivog lanca snabdevanja hranom od proizvođača do kupca, osnovana 2016.
 • EIT Manufacturingza kreiranje održive proizvodnje i
 • EIT Urban Mobilityza unapređenje urbanih površina i života u gradu, obe osnovane 2018.

Svaka od ovih zajednica nudi edukativne programe kako bi znanje podstaklo rađanje ideja. Kada ideja  nastane Zajednica omogućava njenu realizaciju i podržava novonastali biznis. EIT navodi ceo proces i razvija strategije po kojima Zajednice treba da posluju, ali im ipak ostavlja određen stepen autonomije – Zajednica sama određuje unutrašnju organizaciju i metode kojima će realizovati postavljene ciljeve.

Danas bih želela da stavim akcenat na jednu od najstarijih zajednica, EIT Climate-KIC, čiji je glavni cilj da se rast globalne temperature održi ispod 2 °C. Da bismo to uspeli, smatraju da je potrebno u potpunosti promeniti društvenu dinamiku, načine na koji se kreće kapital i obavljaju poslovi, ekonomske modele, ali pre svega način života.

Šta vam nudi Climate-KIC?

1.Obrazovanje: dostupno studentima na svim nivoima studija kao i stručnjacima – kursevi koji pružaju znanje iz preduzetništva i više tema bitnih za klimatske promene.

Za studente diplomskih studija organizuju se letnje škole u okviru programa kao što je Journey, dok studenti koji upišu neki od ovih master programa stiču priliku da učestvuju u Climate-KIC Master Label Programme. Studenti doktorskih studija mogu biti polaznici dvonedeljne letnje škole Catapult. Više o svim dostupnim programima možete pogledati na sajtu.

Osobe sa završenim fakultetom se mogu prijaviti na program Pioneers into practice koji traje 4 do 6 nedelja. Poželjno je više obrazovanje u vezi sa energetskom efikasnošću i klimatskim promenama ili barem volontersko iskustvo od 2 godine u ovim oblastima.

2. Razvoj ideje: kroz programe kao što su Climathon i ClimateLaunchpad.

Klimaton je celodnevni hakaton („dan hakovanja“) kada se okupljaju građani, gradske vlasti i partneri kako bi identifikovali  klimatske izazove u svom gradu i pronašli rešenja.

„Klimaton je više od hakatona, to je pokret.“

2016. u Cirihu je tokom ovakvog događaja napravljena aplikacija Foodshelf („Polica za hranu“) sa osnovnim ciljem da se smanji bacanje hrane. Jednostavno uslikate preostalu hranu, postavite je na virtuelnu policu i čekate zainteresovane sugrađane. Možda se pitate kakve veze bacanje hrane ima sa klimatskim promenama, ali ono što morate shvatiti je da sve ima veze sa svime. Za proizvedenu hranu se troši energija koja potiče iz neobnovljivih izvora, a bačena hrana se raspada na deponiji i takođe oslobađa CO2.

Tokom Klimatona u Engleskoj 2015. osmišljen je senzor za detekciju vazdušnog zagađenja, budući da do tada nisu postojali ozbiljniji sistemi za ispitivanje stanja vazduha. Senzori su smešteni na vozila koja funkcionišu kao IoT (Internet of things – „internet stvari“: umreženi fizički objekti kao što su vozila, kuće i dr. sa ugrađenom elektronikom i softverom, što omogućava efikasniju razmenu podataka). Građani mogu da unesu podatke o zagađenju, gde  i kada tokom dana je najveća količina zagađenja i utvrde koji je njegov izvor. To može biti određena fabrika od koje se onda može zahtevati nadoknada ili se mogu pokrenuti druge mere. U suprotnom bez tačnih informacija postoje samo spekulacije.

Uspešnih priča ima mnogo, mnogo više i možete ih pronaći ovde

Za razliku od Klimatona, ClimateLaunchpad je takmičenje. Da biste postali učesnik treba da predstavite svoju „zelenu“ ideju. To može bukvalno biti samo zamisao, ali ako je dovoljno maštovita možete biti izabrani da učestvujete u takmičenju. Šta vas sve čeka ako se prijavite:

 • dvodnevna obuka koja omogućava da od ideje napravite realan biznis plan
 • dodatni kursevi kako biste razvili biznis model i naučili kako da najbolje prezentujete svoj projekat
 • 1. nivo: učestvujete u nacionalnom takmičenju, kada žiri bira tri najbolje prezentovane ideje
 • 2. nivo: najboljih tri iz svake zemlje odlazi na Veliko finale između svih zemalja učesnica
 • top 10 takmičara u velikom finalu dobija priliku da direktno učestvuje u  Climate-KIC Start-up Accelerator programu.

3. Investicije u startapove (start ups): kroz program Accelerator. Program je namenjen onima koji imaju problem da nađu investitore, ali i onima koji su već otpočeli svoj posao i traže dodatna sredstva. Međutim, startap ne sme biti stariji od 5 godina. Finansijska pomoć može iznositi i do 50 000 evra u zavisnosti od faze u kojoj se projekat nalazi.

Pioneers, Accelerator,ClimateLaunchpad i Climathon se od 2016. održavaju i kod nas kada je počela saradnja između Privredne komore Srbije i Climate-KIC. Ono što je donekle neophodno je znanje engleskog i mašta. Ukoliko vas zanimaju problemi koje uzrokuju klimatske promene ovo je stvarno idealna tema za vas. Nedavno sam imala prilike da u Beogradu upoznam ljude koji su u potpunosti izgubili nadu da će ostvariti svoje eko projekte. Nakon mnogo godina i kucanja na različita vrata, Climate-KIC su jedini odgovorili. Vaše ideje mogu biti najrazličitije: od toga kako da ekološki uredimo našu gradsku sredinu – primer bloka 19A, pa do toga kako da eliminišemo gasove koji se oslobađaju tokom kompostiranja pomoću algi (uskoro će biti više reči i o samim projektima).

Posmatrajte svoje okruženje. Sigurno postoji nešto što vam smeta. Kako biste to rešili? Neka „zelena“ ideja?

Za kraj vas obaveštavamo da je u toku prijava za Accelerator program. Rok za prijavljivanje je 27.01.2019. Program će biti realizovan u periodu između aprila i septembra 2019. u 12 zemalja (Bugarska, Grčka, Kipar, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Malta, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Srbija).  Učešće je besplatno, preduslov je dobro znanje engleskog jezika. Želimo vam svu sreću!


ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime