Насловна Активизам и едукација Сва лица климатских промена на ЕкоКон-у

Сва лица климатских промена на ЕкоКон-у

1667
1
Време читања: 2 минута

У среду, 25. новембра 2020. године, одржана је конференција ЕкоКон – сва лица климатских промена у просторијама Press центра Удружења новинара Србије. ЕкоКон су организовала удружења Екогенеза и Дете – заштитник планете, уз подршку  Министарство заштите животне средине Републике Србије.

Конференција је, у складу са епидемиолошком ситуацијом, одржана без присуства публике, а пренос је било могуће пратити преко Zoom платформе и Фејсбук странице удружења Екогенеза.

Конференцију је отворио Сретен Филиповић из удружења Екогенеза, након чега је професор Владимир Ђурђевић са Физичког факултета Универзитета у Београду одржао уводно предавање о климатским променама, разјашњавајући обим и значај теме публици која је пратила догађај.

ЕкоКон су обележиле и две панел дискусије. На дискусији Три лица климатских промена, коју је модерирала Бојана Живковић као представник удружења Дете – заштитник планете, посматране су климатске промене из различитих стручних углова.

Професор др Александар Јововић са Машинског факултета Универзитета у Београду говорио је о емисијама угљен-диоксида, осврнувши се на утицај различитих сектора српске привреде на емисије, након чега је било речи и о енергетској ефикасности као средству у борби против климатских промена.

Дарко Стојиловић, психолог, објаснио је у чему је проблем са перцепцијом климатских промена у друштву и начину на који се комуницира, говорећи и о еко-анксиозности као последици сазнања да се живот на планети драстично мења.

Томица Мишљеновић са Биолошког факултета Универзитета у Београду поделио је са публиком причу о значају планирања садње биљака у градовима, као и о адаптацијама градова на климатске промене у ширем смислу.

Друга панел дискусија била је посвећена Учешћу цивилног сектора у прилагођавању на климатске промене. Модератор панела била је Драгослава Стаменовић из удружења Екогенеза. У овој дискусији су учествовали представници цивилног сектора који се баве едукацијом у области климатских промена, али и другим акцијама које помажу грађанима да постану део процеса адаптације на новонасталу климатску ситуацију у којој се планета налази.

Тијана Лежаић из Центра за развој неформалног образовања грађана говорила је о природи пројеката организација цивилног друштва када је у питању проблем промена климе, али и о начинима на које грађани могу учествовати у разговору и акцијама које за циљ имају адаптацију на последице климатских промена.

У дискусији је учествовао и Немања Миловић, оснивач портала Клима101, који је причао о томе колико је захтевно доћи до реалних података када се говори о климатским променама, али и о томе колико се током претходних година променила свест о овој теми едукацијом кроз медије, међу којима је и портал Клима101.

Душка Димовић је говорила испред Светске организације за природу (WWF) о доприносу организација цивилног друштва када је у питању едукација о климатским променама и вољи становништва да се у те пројекте укључи и на тај начин допринесе широј информисаности о теми која из дана у дан постаје све релевантнија.

Поред предавања и дискусија, ЕкоКон конференција је била и прилика да се прогласе победници четири ЕкоКон конкурса, али и да се ауторима стручних студентских радова омогући да своје знање о климатским променама поделе са публиком. Своје радове су на ЕкоКон-у представиле Милијана Марић са Шумарског факултета Универзитета у Београду и Драгана Николић са Географског факултета Универзитета у Београду.

Сви радови пристигли на ЕкоКон конкурсе доступни су у дигиталним зборницима који се могу пронаћи на веб-страници конференције.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име