Насловна Активизам и едукација Како да дете постане заштитник планете

Како да дете постане заштитник планете

628
0
Време читања: 2 минута

Да ли се слажете са нама у ставу да образовање о заштити животне средине треба започети од најранијег узраста? Да ли мислите да је васпитачима и учитељима потребна подршка стручњака из ове области? Ми смо сигурни да ће уз такву подршку њихов рад бити квалитетнији, садржајнији и интересантнији за децу. Због тога смо осмислили пројекат „Како да дете постане заштитник планете“ чији је циљ развијање компетенција васпитача и учитеља у области заштите животне средине. То је пројекат који удружење Дете – заштитник планете спроводи у сарадњи са удружењем Екогенеза уз финансијску подршку Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Београда.

За потребе овог пројекта спровели смо онлајн истраживање „Заштита животне средине у образовању деце узраста до 10 година у Републици Србији“. Желели смо да чујемо ставове васпитача и учитеља о овој теми јер они најбоље знају каква им је подршка потребна, шта их у раду спутава и како би ситуација могла да се поправи. Наш упитник је попунило 76 васпитача из 15 округа и 85 учитеља из 22 управна округа у Србији. Комплетну анализу истраживања можете прочитати на нашем сајту пратећи следећи линк.

Друга фаза пројекта, која ће се реализовати на јесен, подразумева издавање Приручника за рад са децом узраста од 3 до 10 година „Дете – заштитник планете Део 2: Вода“ и одржавање семинара за васпитаче београдских вртића и учитеље београдских основних школа. Учешће на семинарима биће бесплатно уз обавезну пријаву, а пријаве ће бити благовремено отворене на сајту https://dzp.rs/ и профилима удружења на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм.

У Приручнику који припремамо биће комплетно обрађена тема воде, од особина воде као супстанце, преко воде у природи, до загађења и пречишћавања воде, а све уз конкретне идеје за рад са децом. Биће то дугоочекивани наставак првог дела Приручника „Дете – заштитник планете Део 1: Ваздух“ који је издат 2018. године.

По завршетку целог пројекта, крајем године, на сајту удружења ДЗП Приручник ће бити доступан за бесплатно преузимање свим заинтересованим лицима за личну употребу у раду са децом у области заштите животне средине.

План за даљи развој овог пројекта је да постепено изградимо мрежу за сарадњу, размену идеја и знања, као и представљање примера добре праксе у образовању о заштити животне средине у предшколском и млађем школском узрасту, уз издавање нових наставака Приручника.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име