Насловна Активизам и едукација ЕкоБлог на Авантури Зелембаћа

ЕкоБлог на Авантури Зелембаћа

1572
1
Време читања: 3 минута

Направио бих неку чаробну канту за отпатке која може да шета и храни се смећем и тако чисти градове

Суперхерој Зелембаћ

Променити животне навике, изгледа као ствар коју је веома тешко учинити… За старије људе често, испоставља се, и немогуће. Имајући у виду ове потешкоће Ана Свилар,  мастер инжењер заштите животне средине из Панчева, закључила је да је ефикасније стварати добре навике, а не мењати лоше. Управо из тог разлога одлучила се да енергију посвети раду са генерацијом која поседује огроман потенцијал да будућност мења набоље… нашом децом.

Као кулминација Анине борбе за боље сутра настала је Авантура Зелембаћа, едукативна радионица из области биологије, екологије и заштите животне средине намењена деци предшколског и школског узраста. Оно по чему је Авантура Зелембаћа посебна, јесте начин на који се деци преноси знање и предочава њихова улога у животној средини. Зелембаћи су суперхероји, а њихов задатак је да сачувају планету користећи само њима својствене супермоћи. Овај концепт омогућава деци да озбиљно схвате значај очувања животне средине, али и да константно кроз игру и забаву уче и усвајају нова сазнања.

Као један од гостију на најновијој Авантури у низу, одржаној на простору огледног добра Пољопривредног Факултета из Земуна, у центру за рибарство и примењену хидробиологију „Мали Дунав“ на Радмиловцу нашао се и ЕкоБлог. У наредним пасусима покушаћу да вам пренесем атмосферу Авантуре Зелембаћа којој сам и сам присутвовао.

Почињемо авантуру

Зелембаћи су пристигли у центар за рибарство и примењену хидробиологију око 10 часова и након кратког одмора, упознали су се са домаћином Проф. др Зораном Марковићем који им је пожелео срдачну добродошлицу. Потом су мали суперхероји подељени у две групе и са водичима Сањом и Стефаном, иначе студентима Пољопривредног факултета, пошли у обилазак центра.

У току обиласка Сања и Стефан су се трудили да Зелембаћима пренесу што више знања и занимљивости из света биљака и животиња, али су и искористили прилику да се и сами што више забаве кроз игру са малим суперхеројима. Упознали су их тако са становницима огледног поља, паунима, корњачама, јежевима, зечевима, јарићима и многим другим животињама, али су им причали и о воденим биљкама локвањима које су деца могла да виде.

Сазнајемо нове занимљиве ствари

Као најзабавнији део обиласка били су вожња чамцем по вештачком језерцету, упознавање спортског риболова и посета спиралном острву еволуције на коме су деца могла сликовито да се упознају са развићем живог света, од првих вишећелијских организама до данас.

Забављамо се док учимо

Након забавног и поучног обиласка центра „Мали Дунав“, Зелембаћи су ручали у хладу старог бора, а затим прешли у отворену учионицу где их је преузела Ана, идејни творац Авантуре Зелембаћа.

Озбиљно схватамо нашу улогу

Предавање које им је Ана одржала имало је за циљ да на занимљив начин прикаже значај очувања животне средине. Кроз игру улога, у којој свако дете добија посебну улогу у екосистему (ваздух, вода, земљиште, шума и фабрика), Зелембаћи лако схватају да су сви чиниоци животне средине међусобно повезани и да само ако су сви чиниоци очувани можемо имати здраву околину у целости.

За крај, Зелембаћима, малим суперхеројима, постављено је питање: Како би они искористили њихове супермоћи да би спасили планету?

Одговори, само деци својствени, успели су да насмеју све присутне одрасле особе, али верујем и да их натерају да се замисле. Ако у свој нашој деци развијемо идеју за „зеленим“ филозофирањем, колико смо заиста далеко од тога да свет учинимо здравијим и лепшим местом? Убеђен сам, не много…

Хм… можда би нека врста чаробне корпе за отпатке и могла да функционише…

Спашавамо планету

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име