Насловна Вести Пројекат „Еколитика” – Заштићена подручја Београда

Пројекат „Еколитика” – Заштићена подручја Београда

1178
0
Извор: https://rc.gradjanske.org/uticaj-civilnog-drustva-u-procesu-donosenja-strateskih-dokumenata/
Време читања: 2 минута

Невладина организација Центар за креирање политика и стратегија (ЦКПС) покретач је многих пројеката и иницијатива које за циљ имају заштиту животне средине, одрживи развој и развој културе. Уз то, ова организација жели да путем јавних политика дође до што бољих решења управљања заштићеним подручјима на територији Београда. Један такав пројекат је и „Еколитика – Заштићена подручја Београда”. Седамнаестог новембра 2021. године одржана је промоција пројекта који за циљ има да упозна грађане са заштићеним подручјима широм наше урбане престонице. Пројекат су подржали Светски фонд за природу (WWF Adria) и Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

Пројекат је почео у марту 2021. године, а завршен је 17. новембра, закључно са промоцијом. Активности и делови пројекта били су: 

  • изучавање јавних политика (шта су и шта све обухватају)
  • фокус групе (анкета која је постављена другим организацијама, студентима и средњошколцима)
  • обилазак заштићених подручја (излазак на терен)
  • промоција (представљање пројекта и добијених резултата, али и дискусија са присутнима)

На почетку следеће целике ,,Упознајмо заштићена подручја Београда” потребно је дефинисати шта су то заштићена подручја и ту су се издвојиле две главне дефиниције. Конвенција о биодиверзитету дала је следећу дефиницију: „Заштићена подручја су географски одређене територије којe су дизајниранe или регулисанe и којима се управља тако да се остваре спрецифични заштитни циљеви”. (United Nations, 1992). Нешто мало другачија дефиниција налази се у Закону о заштити природе РС, где се заштићена подручја дефинишу: као „подручја која имају изражену геолошку, биолошку, екосистематску и/или предеону разноврсност и због тога се актом о заштити проглашавају заштићеним подручјима од општег интереса”. 

Упознајмо заштићена подручја Београда

Урбана заштићена подручја веома су значајна јер су пример како треба чувати зелене оазе, Београд поседује много таквих подручја, а свакако да је списак таквих подручја на територији наше престонице, подугачак . Међутим, заштићеним природним подручјима у урбаним срединама потребно је још више бриге како би се очувао биодиверзитет.

Прво подручје на овом списку је Велико ратно острво, затим следе: Авала, Космај, Бањичка шума, Миљаковачка шума, Липовачка шума, Бојчинска шума, Звездарска шума, Кошутњак, Топчидерски парк, Пионирски парк, Академски парк и Ботаничка башта „Јевремовац”.

Сви заинтересовани који су желели да присуствују промоцији пројекта имали су прилике да након презентације и представљених резултата истраживања поставе питања или поделе своја запажања и недоумице. Говорници на овом догађају били су Вања Јакшић (WWF Adria), проф. Вера Арежина (Факултет политичих наука) и Ивана Милићевић (Центар за креирање политика и стратегија). Заједно смо разговарали о заштићеним подручјима, како ми као појединци можемо да допринсемо добробити заштићених подручја, али и о томе шта је оно што сваком заштићеном подручју недостаје како би све било како треба. 

Да ли када желите да се склоните од градске буке посетите управо ова места?

Извор: https://www.ckps.org.rs/work-with-me/projekti/ekolitika/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име