Насловна Човек и планета Урбана екологија Еколошки туризам – туризам будућности

Еколошки туризам – туризам будућности

1354
0
Време читања: 3 минута

Година короне коју смо иза себе оставили обележена је делимичним крахом туристичког сектора. Осакаћена туристичка понуда стидљиво се смешкала готово напуштајући одаје неких агенција, остављајући  горак укус у устима туристичких радника, али и оних који без путешествија не могу. 

Упркос свему томе, на друштвеним мрежама поплавиле су нас фотографије оних који први пут истражише планинске врхове, села и засеоке, брда, брежуљке и шуме Србије. У години пандемије природа нам је била непријатељ, а опет се чинила чудесно блиском враћајући нас, бар на тренутак, у нека стара, другачија времена. То ме је и навело да вам мало пишем о еко туризму, водићи се идејом да је тема недовољно обрађена, можда чак и запостављена. 

Како бисмо дефинисали еко туризам?

Не постоји свеобухватна или опште прихваћена дефиција еко туризма. Упркос томе, овај облик се најчешће поистовећује са индивидуалним путовањима, обиласцима нетакнуте природе, евентуално малим процентом специјализованих тура чији је смисао промоција рециклаже, екологије и идеја одрживог развоја. Еко туризам је појам који датира још од средине осамдесетих година прошлог века. У савременом друштву свакодневно се надограђује и добија нови смисао, стварајући јединствен круг нових техника, процедура и трендова.

Ко су промотери Еко туризма?

У овом тренутку најчешће је реч о мањим смештајним јединицама, апартманима, хостелима и мањим хотелима који настоје да у потпуности испрате еколошке трендове. То су  објекти који користе обновљиве изворе енергије, рециклиране и природне материјале, уједно подстичући госте на рециклажу. Прича о овим објектима се ту не завршава, већ се развија шири концепт који обухвата еко излете, семинаре и радионице који промовишу идеју очувања планете. 

Озбиљнији угоститељи воде рачуна о свим појединостима. Они настоје да пласирају и рекламирају локалне произвођаче који испуњавају одређене еколошке критеријуме. Радије бирају природне материјале него пластику, инсистирају на здравијој храни, промовишу бициклизам и више су посвећени презентацији природних знаменитости. У овом контексту неопходно је поменути и све већу популаризацију еколошких музеја.

Да ли је еко туризам у сукобу са класичним туризмом?

На ово питање је изузетно тешко дати конкретан одговор. Иако класичан all inclusive концепт и доминација луксузних одмаралишта чији је једини смисао хедонизам и профит не иду руку под руку са очекивањима класичног еко туристе, ово ипак нису нужно супротстављени модели. Велики хотелски комплекси могу учинити довољно за развој еколошке свести. За почетак су довољне мале акције попут еколошких презентација, али и смањење употребе пластике и рециклажа отпада. Ту су, наравно, и објекти стационирани у националним парковима, надомак природних резервата и значајних природних атракција.

Ипак, оно што свакако доводи до раздвајања, разводњавања и супротстављених ставова у областима екологије и туризма је питање транспорта и саобраћаја. Да ли је еко туристи дозвољено да путује авионом или крузером или се употребом ових превозних средстава његова примарна улога потире? 

Узимајући у обзир да је еколошки туризам развијен у удаљеним земљама, попут Костарике или Кеније, ово је питање које нас ставља на велике муке, посебно ако смо љубитељи путовања и далеких дестинација. Може ли се за светског номада рећи да је у потпуности еколошки освешћен? С друге стране, можемо ли уопште говорити о туризму у правом смислу те речи ако га окујемо и спакујемо искључиво на ниво локалног?

Каква је будућност еколошког туризма?

Иако тренутно живимо у времену туристичке стагнације, област еко туризма није претрпела огроман ударац. Два су битна разлога. С једне стране, еколошки туризам је грана туризма у повоју и не укључује огроман проток новца и људи. С друге стране, реч је о специфичном покрету и начину размишљања који може деловати и развијати се и на државном нивоу.

Експанзија и експлозија туризма која се очекује након привременог затишја може само да допринесе развоју овог правца. Негујући свест о значају очувања природе, одрживог развоја и спречавању загађења подупиремо и помажемо гране привреде које се могу оденути у еколошком руху. Чувајући и негујући своје двориште, постајемо и добри домаћини и добри гости. Управо у тој идеји почивају добри закони еко туризма.

Извори:
https://www.annualreviews.org/
https://en.wikipedia.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име