Насловна Активизам и едукација „Ekostar Pak“ у мисији управљања отпадом

„Ekostar Pak“ у мисији управљања отпадом

2562
0
Време читања: 4 минута

Живимо у времену када је неопходно да учинимо све што је у нашој моћи како бисмо поправили услове живота на Земљи, за чији смо несклад, у највећој мери, сами криви. На срећу, многи људи препознају проблеме и удружују се у циљу њиховог решавања. Разговарали смо са Кристином Цвејанов, директорком компаније Ekostar Pak и сазнали која је њихова улога у борби да наша планета постане и остане добро место за живот.

Чиме се све бави Ekostar Pak компанија?

Ekostar Pak је национални оператер управљања амбалажним отпадом, један од 7 предузећа овлашћених од стране Министарства заштите животне средине да у име привреде, својих клијената, омогућава финансирање развоја система сакупљања и рециклаже амбалажног отпада. Можда звучи компликовано, али није, ми смо механизам који омогућава привреди да учествује у покривању трошка сакупљања амбалаже коју стави на тржиште. У супротном већина отпада не би ни била рециклирана јер трошкови сакупљања превазилазе вредност појединих материјала. 

Којим врстама отпада управљате?

Национални циљеви за поновно искоришћење и амбалажу су по стандардима ЕУ прописани за 5 појединачних материјала, тј. амбалажу од папира/картона, пластику, дрво, метал и стакло. Дакле, ми смо обавезни да обезбедимо испуњење националних циљева за наших 900 клијената по врстама материјала. Циљеви расту сваке године, што значи да сразмерно томе расту и улагања привреде у систем управљања амбалажним отпадом. 

Кристина Цвејанов, директорка Ekostar Pak

У коликој мери су компаније у Србији заинтересоване за рециклажу амбалаже?

Компаније у Србији су законом обавезне да рециклирају амбалажни отпад који остаје у њиховом систему, а да финансијски учествују у збрињавању амбалаже коју ставе на тржиште кроз сарадњу са националним оператерима. Дакле, не причамо о заинтересованости већ о правно дефинисаним одговорностима. Право питање је колико компаније поштују законске обавезе? 

Кристина Цвејанов истиче да постоје и произвођачи који нису упознати са својим законским обавезама у процесу рециклаже амбалаже, али и они који желе да обавезе избегну: „Ако узмемо чињеницу да готово не постоји инспекцијски надзор у овој области, ја тврдим да наша привреда у значајној мери испуњава своје обавезе. Процена је да се око 30% количине амбалаже још увек не пријављује, што због тога што мање фирме често нису ни свесне својих обавеза по Закону о управљању отпадом и Закону о амбалажи и амбалажном отпаду, што због тога што свесно ове обавезе или избегавају или мање пријављују да би смањили трошкове плаћања накнаде за амбалажу. Ми кроз Удружење оператера комуницирамо са надлежним Министарством на ову тему, тражећи начин да подигнемо ниво контроле и обезбедимо самим тим максимално поштовање законских обавеза.“

Куда отпад одлази када га грађани разврстају у контејнере који су за то предвиђени?

Одлази на сортирнице, колико год да су грађани ревносни у одвајању отпада за рециклажу увек у наменским кантама заврше и други материјали, па је неопходно додатно на сортирним линијама селектовати отпад по врстама, онда га припремити за транспорт – за одређене врсте отпада то подразумева балирање, тј.пресовање, па се тек након тога отпад упућује у фабрике за рециклажу.

Ekostar Pak се труди да и међу грађанима пробуди свест о важности управљања отпадом, организујући акције у којима могу да учествују сви узрасти, а иницијатор може да буде било ко од нас.

Организујете акцију Trash izazov Srbija, колико акција је до сада одржано и колико људи је учествовало?

Организовано је око 45 акција са преко 3.000 учесника. Ми смо као Ekostar Pak организовали 4 велике акције, а у свим осталим смо били подршка – обезбеђивали смо појединцима, организацијама, предузећима рукавице и вреће за сакупљање смећа, али и подршку у смислу инструкција како да организују догађај и како да обезбеде преузимање сакупљеног смећа од стране комуналних предузећа. 

Када и где планирате да одржите следећу акцију?

Акција у Кошутњаку, која је одржана поводом Светског дана чишћења, је била последња у овој сезони, спремамо се за пролеће.

Да ли грађани могу да предложе локацију за чишћење и на који начин то могу да учине?

Грађани могу да се организују да чисте локације, а нама да се јаве преко форме на сајту да им пошаљемо материјал који им треба за акцију. Циљ Trash izazova је да мотивишемо људе да очисте у свом дворишту, парку, улици, насељу како би послали поруку другим људима да треба да престану да бацају смеће свуда около. 

Ко је најчешће иницијатор акција уклањања отпада из природе?

Добри људи. Увек су то пре свега добри људи, и то се види у свим акцијама. Ту количину позитивне енергије могу да емитују само добри људи. Увек иницијатива креће од појединца ка групи, било да су у питању скупштине станара, удружења, школе, предузећа, институције…. Тај један је кључан који дође и каже: „Људи, хајде да очистимо ово ђубре!” и то буквално може бити било ко. Било је акција са по 3-4 учесника, било их је и са 300, све су подједнако значајне, и све су кренуле од једног човека који жели да уради нешто добро за животну средину.

Да ли и деца могу да учествују у вашим акцијама?

Наравно, у нашим акцијама има доста деце и то је заиста сјајно. Они обожавају да акцијаше и то је дух који теба развијати. Искрено, да ја лично нисам као дете толико уживала у тим радним суботама кад смо доносили папир за рециклажу у школу, можда никад не бих постала директор оператера система управљања амбалажним отпадом. Да немам тај позитиван однос према рецикажи развијен још од малих ногу сумњам да бих завршила „у отпаду” с обзиром да сам дипломирани академски сликар. Клинци који учествују на нашим акцијама неће заборавити како су били вредни, сакупљали смеће са својом породицом или другом децом и како су на крају добили као награду Јафине слаткише. Захвални смо на подршци компанији Jaffa из Црвенке која нам је донирала преко 150 килограма слаткиша као награду за наше најмлађе акцијаше. 

Како сте дошли на идеју за назив акције?

Почетком године је друштвене мреже захватила #trashchallenge грозница, вирална кампања у којој су појединци качили фотографије пре и после акција чишћења. Знали смо да као и сви други изазови на мрежама неће дуго трајати и решили смо да лансирамо Тrash izazov Srbija како би омогућили да идеја живи и даље. Брига о животној средини не треба да буде тренд, она треба да постане начин живота. 

Видео са акције Тrash izazov Srbija

Овом приликом се захваљујемо Кристини Цвејанов и Ekostar Pak компанији, који нас свакодневно подсећају да само заједничким снагама можемо да учинимо нешто значајно за будућност.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име