Насловна Вести Сакупљено више од 11000 лименки акцијом „Свака лименка се рачуна” на Green...

Сакупљено више од 11000 лименки акцијом „Свака лименка се рачуна” на Green Exit-у

537
0
Аутор фтографије: Марина Бугарчић
Аутор фтографије: Марина Бугарчић
Време читања: 2 минута

Током 4 дана трајања Exit фестивала, у оквиру програма Green Exit, спроведена је велика рециклажна кампања „Свака лименка се рачуна”, у организацији Recan фондације и компаније Ball Packaging. Акцијом је сакупљено више од 11000 празних лименки за пиће, што је три пута више него прошле године, захваљујући најновијем дигиталном систему за прикупљање искоришћене алуминијумске амбалаже за пиће. Кампања се спроводи у циљу подизања свести о значају рециклаже и заштите животне средине.

„Лименке су амбалажа која се рециклира највише на свету. У Европи чак 73%, међутим тај број би могао достићи 100%. Најмањи проценат лименки који се рециклра су оне које се користе „on the go” као и на различитим окупљањима младих на отвореном. Управо зато смо покренули пројекат Свака лименка се рачуна, јер желимо да покажемо да је могуће и неопходно рециклирати”, изјавио је Немања Марјановић координатор пројекта испред Recan фондације додао: „одлагање амбалаже на право место је први корак ка очувању животне средине, а рециклажа је један од предуслов за очување планете земље.”

Акција прикупљања искоришћене алуминијумске амбалаже била је организована у оквиру Петроварадинске тврђаве. На лицу места било је 20 промотера са 10 ранчева у које је било могуће одложити искоришћене лименке за пиће. Промотери су са собом имали и дигиталне скенере којима су штампали ваучере у циљу награђивања одговорних посетилаца, а они су на 5 различитих пунктова могли да их замене за награду. Све ово допринело је великој количини сакупљене алуминијумске амбалаже.

Recan фондација и пројекат Свака лименка се рачуна 17. годину за редом учествује на Exit-у промовишући рециклажу, одрживи развој и заштиту животне средине. И ове, као и претходних година организоване су многобројне активације – постављена је Pixelata, Xo Box, као и слова са бројачем „I Love Music” у које било могуће убацити празне лименке. Све ово на креативан начин инспирисало је публику да се прикључи процесу рециклаже.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име