Насловна Активизам и едукација Физиком и технологијом против загађења (заустављање кружења пластике у природи)

Физиком и технологијом против загађења (заустављање кружења пластике у природи)

1688
0
Време читања: 3 минута

Процењено је да преко пет трилиона најразличитијег пластичног отпада плута океаном, ношено морским струјама. Колико су ужасавајуће последице овог загађења можете прочитати у чланку о кружењу пластике у природи.

Не знам за вас, али мени корњача никад није бацила кесу у храну.
Извор: deepoceanfacts

Решење проблема је очигледно: зауставити извор загађења и извући пластику из океана.

И наравно да се поставља питање – ко би био довољно луд да се ухвати у коштац с морском пластиком? Одговор је – млади Холанђанин хрватског порекла, Бојан Слат. Овај млади научник и инжењер је направио сјајан пројекат чији је циљ је да се више од 50% пластике извуче из океана у наредних 5 година!

Успешно прикупљање пластике.
Извор: aquaticurbanism

Принцип је једноставан: искористити морске струје као предност, а не као ману кружења пластике кроз природу. Идеја је била да се омогући океану да се сам очисти, уместо чистити океан активно. Тако је ‚‚TheOceanCleanup” пројекат почео 2013, када је Бојан имао само 18 година. Испрва као сулуда идеја, која је се затим развијала и расла, у мају 2018. годинe биће пуштен у промет први систем за чишћење океана.

Али како он заиста ради?

Систем се састоји из 4 фазе:

1. Плуталица – која представља механизам ширине 1-2 км који ће бити у облику латиничног слова ‚‚у” и који ће сакупљати ђубре и слати га ка ‚‚платну”.
2. Платно, сачињено од пропустљивог, али и отпорног материјала ће бити довољно кратко да пропусти морске животиње да безбедно пливају испод њега, а довољно чврсто да задржи пластични отпад.
3. Сидро – чија је улога да успори померање система за пречишћавање, чиме ће пластика коју сакупља бити бржа од система, и тиме ће се омогућити њено ‚‚хватање”
4. Сакупљање и одношење – када сензори покажу да је систем напуњен, пластични отпад ће бити пребачен у брод-сакупљач, а затим разврстан и послат на рециклажу.

Рециклирана морска пластика је далеко чвршћа након прераде, те ће се рециклирани материјал користити за различите, квалитетне производе – попут алата, патика, наочара и различитих посуда.

И ко зна, можда ћете за пар година купити неки производ који је ‚‚упецан” на овом величанственом пројекту.

Адидас патике направљене од рециклиране пластике.
Извор: engadget

Овим пројектом проблем пластичног отпада није решен. Систем је, истина, квалитетан и направљен од отпорних материјала који годинама могу да остану у океану. Међутим, и даље не може да очисти целокупан отпад, те да би пројекат био успешан мора да се укључи цело човечанство, и да уклони проблем на самом извору. Само ће тада океани бити безбедни и чисти, и престаће уништавање морских екосистема.

Можда ћемо кроз деценију избећи пливање у пластици.
Извор: cherishhealing

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име