NaslovnaAktivizam i edukacijaFizikom i tehnologijom protiv zagađenja (zaustavljanje kruženja plastike u prirodi)

Fizikom i tehnologijom protiv zagađenja (zaustavljanje kruženja plastike u prirodi)

248
0

Procenjeno je da preko pet triliona najrazličitijeg plastičnog otpada pluta okeanom, nošeno morskim strujama. Koliko su užasavajuće posledice ovog zagađenja možete pročitati u članku o kruženju plastike u prirodi.

Ne znam za vas, ali meni kornjača nikad nije bacila kesu u hranu.
Izvor: deepoceanfacts

Rešenje problema je očigledno: zaustaviti izvor zagađenja i izvući plastiku iz okeana.

I naravno da se postavlja pitanje – ko bi bio dovoljno lud da se uhvati u koštac s morskom plastikom? Odgovor je – mladi Holanđanin hrvatskog porekla, Bojan Slat. Ovaj mladi naučnik i inženjer je napravio sjajan projekat čiji je cilj je da se više od 50% plastike izvuče iz okeana u narednih 5 godina!

Uspešno prikupljanje plastike.
Izvor: aquaticurbanism

Princip je jednostavan: iskoristiti morske struje kao prednost, a ne kao manu kruženja plastike kroz prirodu. Ideja je bila da se omogući okeanu da se sam očisti, umesto čistiti okean aktivno. Tako je ‚‚TheOceanCleanup” projekat počeo 2013, kada je Bojan imao samo 18 godina. Isprva kao suluda ideja, koja je se zatim razvijala i rasla, u maju 2018. godine biće pušten u promet prvi sistem za čišćenje okeana.

Ali kako on zaista radi?

Sistem se sastoji iz 4 faze:

1. Plutalica – koja predstavlja mehanizam širine 1-2 km koji će biti u obliku latiničnog slova ‚‚u” i koji će sakupljati đubre i slati ga ka ‚‚platnu”.
2. Platno, sačinjeno od propustljivog, ali i otpornog materijala će biti dovoljno kratko da propusti morske životinje da bezbedno plivaju ispod njega, a dovoljno čvrsto da zadrži plastični otpad.
3. Sidro – čija je uloga da uspori pomeranje sistema za prečišćavanje, čime će plastika koju sakuplja biti brža od sistema, i time će se omogućiti njeno ‚‚hvatanje”
4. Sakupljanje i odnošenje – kada senzori pokažu da je sistem napunjen, plastični otpad će biti prebačen u brod-sakupljač, a zatim razvrstan i poslat na reciklažu.

Reciklirana morska plastika je daleko čvršća nakon prerade, te će se reciklirani materijal koristiti za različite, kvalitetne proizvode – poput alata, patika, naočara i različitih posuda.

I ko zna, možda ćete za par godina kupiti neki proizvod koji je ‚‚upecan” na ovom veličanstvenom projektu.

Adidas patike napravljene od reciklirane plastike.
Izvor: engadget

Ovim projektom problem plastičnog otpada nije rešen. Sistem je, istina, kvalitetan i napravljen od otpornih materijala koji godinama mogu da ostanu u okeanu. Međutim, i dalje ne može da očisti celokupan otpad, te da bi projekat bio uspešan mora da se uključi celo čovečanstvo, i da ukloni problem na samom izvoru. Samo će tada okeani biti bezbedni i čisti, i prestaće uništavanje morskih ekosistema.

Možda ćemo kroz deceniju izbeći plivanje u plastici.
Izvor: cherishhealing

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime