Насловна Занимљивости Национални парк Фуџи-Хаконе-Изу

Национални парк Фуџи-Хаконе-Изу

2691
0
Извор: www.japantoday.com
Време читања: 4 минута

Планина Фуџи симбол је Јапана колико и излазеће сунце. Та велика купа која је највећи део године прекривена снегом, уздиже се усамљена из околних равница уз пацифичку обалу острва Хоншу. Фуџијама је у ствари вулкан који је последњу ерупцију имао 1707. године, али га геолози још увек сврставају у активне. Име планине потиче из Аину језика (језик староседелаца Јапана) и значи „вечни живот“. Са својим купастим и елегантним обликом достиже висину од 3776 m, што је чини највишом планином архипелага, која се може видети из 13 покрајина. Фуџи (има много синонима – Фуџијама, Фуџисан итд.) саставни је и главни део Националног парка „Фуџи-Хаконе-Изу“. 1. фебруара 1936. године ова природна целина проглашена је као национални парк и под посебном је заштитом државе. Фуџи-Хаконе-Изу носи титулу најпосећенијег националног парка у Јапану. Сваке године посети га између 250 и 300 хиљада људи.

Стога, када би питали Јапанца да да пример најлепшег места у својој земљи, на прво место би ставио планину Фуџи. 

Парк се простире на 121.695 ha и састоји се од већ поменуте планине Фуџи, Хаконе (планински предео препун изворишта топле воде) на истоку и Изуханто полуострва на југу које је због нетакнуте природе стеновитих обала, шума и природних вредности које поседује, сврстан као Геопарк од стране UNESCO

Од флористичког богатства треба поменути неке од биљака које су заштићене у пределу Хаконе као што су јапански чемпрес (Chamaecyparis obtusa), јапански црвени бор (Pinus densiflora), јапански храст (Quercus crispula) и јапански јавор (Acer palmatum) и они граде самосталне или мешовите шуме. 

На територији Парка забележено је 37 врсте сисара. Најкарактеристичније животиње су неколико специфичних ровчица и кртица, јапански пух, даждевњак као индикатор чистих шума, лисице, зечеви, црни медвед, јапански серов и др. Неке од ових животиња се налазе на Црвеној листи (IUCN) попут пуха, јапанског серова и даждевњака. Фактори угрожавања ових врста јесу лов, који је доста изражен од стране становништва, али и уништавање шума и њихово преиначење у обрадиве површине.

Попут Олимпа код старих Грка, величанствени Фуџи је у давна времена сматран планином богова плодности, који у доба жетве силазе у долине да благослове људе добрим приносом. Да ли су богови могли да нађу боље место од ове моћне планине? Фуџи је светиња и у главној јапанској религији, шинтоизму, која се заснива на култу предака и природе. Не инспирише само сликаре, он је незаобилазан мотив и у јапанској поезији. Он је данас свето место за ходочашће група поклоника, па није ни чудо што је годишње у ту част посети велики број становника Јапана. 2013. године, после вишегодишњег труда и залагања локалне администрације али и бројних волонтера, ова „планина над планинама“ проглашена је као 17. локација у Јапану која се налази на листи Светске културне баштине.

Ова вест је примљена са помешаним осећањима, јер многи сматрају да ће велики број туриста лоше утицати на животну средину на овој планини, будући да се води конфликт између рекреационих сврха са једне и одржавање духовне и религиозне вредности, али и естетике простора са друге стране. Локална влада је, као једну од мера предострожности, увела продају карата (цена карте 1000 јапанских јена односно, у нашем случају око 1000 динара) за обилазак Фуџија. Исто тако, врло вредно и марљиво се ради на подизању свести о очувању ових природних вредности и код локалног становништва, али и код деце која имају организоване еколошке радионице и које су изузетно успешне. Очекује се да ће увођењем правних регулатива и одређених мера још већег степена заштите овог простора, Фуџисан постати добар пример одрживог туризма!

На планину се увео и бесплатан Wi-Fi сигнал. На овај потез влада Јапана се одлучила како би поспешила туризам, али и побољшала безбедоносне мере.  Посетиоци ће сада моћи да поделе своје искуство путем друштвених мрежа већ у тренутку посете, добију информације о временским условима на планини и потраже помоћ уколико им буде била неопходна. Ипак, ова новина колико има предности, толико има и мана, имајући у виду данашњи тренд целокупне популације која више не зна у потпуности да ужива у природним лепотама, већ све више времена проводи за мобилним уређајима.

Величанствени Фуџи

Једна јапанска изрека каже: „Свако би испао будала ако се не би попео на Фуџијаму бар једном, али би такође испао будала ако би покушао и други пут.“

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име